slider ΒΙΒΛΙΑ

Ένα φαντασματάκι στην τάξη

9 Οκτωβρίου, 2019

Ένα ξεκίνημα σε ένα άγνωστο περιβάλλον, όπου συναντάμε πολλούς άγνωστους ανθρώπους που εκείνοι γνωρίζονται μεταξύ τους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αγωνία ακόμη και σε εμάς τους μεγάλους, που έχουμε την εμπειρία να διαχειριστούμε τα συναισθήματα και τις ανασφάλειές μας.

Ας σκεφτούμε τώρα, πόσο αγχωτικό και άβολο μπορεί να γίνει ένα τέτοιο ξεκίνημα για ένα μικρό παιδί, που ετοιμάζεται να βρεθεί για πρώτη φορά σε μία καινούρια τάξη γεμάτη άγνωστα μικρά παιδιά.
Όταν μάλιστα αυτό το παιδάκι είναι λίγο περισσότερο ανασφαλές, θα ήθελε να είναι αόρατο. Να χωθεί στην αίθουσα, να καθίσει σε μία γωνία χωρίς να το πάρει είδηση κανείς.
Όμως αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Πρώτη και καλύτερη η δασκάλα θα το καλωσορίσει, παρουσιάζοντάς το στους νέους συμμαθητές του.

Το ίδιο ακριβώς παθαίνει το Φαντασματάκι της ιστορίας του παιδικού βιβλίου “Ένα φαντασματάκι στην τάξη!” του δημιουργού Ma Bu…ή μήπως της δημιουργού Ma Bu; Χμ…Μήπως και ο ίδιος ο δημιουργός του βιβλίου θέλει να κρύβεται και γι’αυτό εκφράζει τόσο καλά πώς νιώθει ο μικρός ήρωας του βιβλίου του;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Βίκυς Κατσαρού και μάλιστα πήρε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Key Colours στην Κίνα το 2017.

Η εικονογράφησή του είναι πολύ χαρούμενη και έξυπνη και αποτυπώνει συναισθήματα και διαθέσεις των μικρών παιδιών, δείχνοντας την ευκολία με την οποία εκείνα μπορούν να απορροφήσουν στην παρέα τους κάποιο νέο μέλος.


Το παιχνίδι φυσικά είναι ο πρώτος και καλύτερος τρόπος και όλα τα παιδιά έχουν ένα ξεχωριστό ταλέντο να προσθέσουν στην παρέα. Στην ιστορία η ευπλασία που έχει το μικρό φαντασματάκι συναρπάζει και δίνει νέα χαρούμενη ένταση στο παιχνίδι.
Όλα τα παιδιά χαίρονται με τα ίδια παιχνίδια, φοβούνται παρόμοια και έτσι μεγαλώνουν και γνωρίζουν τον κόσμο.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιο.

Με αυτό τον τρόπο το  βιβλίο προσεγγίζει και τη διαφορετικότητα και το πώς αυτή μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία και ανασφάλεια μπροστά στο καινούριο, το άγνωστο μιας τέτοιας έκθεσης σε κοινωνική επαφή.
Εμείς όμως πρέπει να του δείξουμε ότι αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που μπορεί να το κάνει να ξεχωρίσει συναρπάζοντας τους γύρω του και να ανυπομονούν να βρεθούν κοντά του, αρκεί να τους αφήσει να το πλησιάσουν.

Το παιδικό βιβλίο “Ένα φαντασματάκι στην τάξη” μιλάει με πολύ έξυπνο τρόπο για τη σχολική φοβία και μπορείτε να ξεφυλίσσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Κι αυτά είναι λίγο λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου :

Έχει έρθει ένας καινούριος μαθητής στην τάξη μας…
Εμείς όμως δεν βλέπουμε κανέναν, όταν τον δείχνει η δασκάλα!
“Μην είσαι ντροπαλός!” λέει η δασκάλα μιλώντας στον αέρα.
“Ας καλωσορίσουμε το νέο συμμαθητή μας!”
Χτυπάμε όλοι παλαμάκια με ενθουσιασμό!
Ναι, αλλά για ποιόν;
Ξαφνικά εμφανίζεται αργά αργά ένα γαλάζιο Φαντασματάκι…
Μια χαρούμενη ιστορία για τη σχολική φοβία και τον τρόπο που οι διαφορετικοί φίλοι μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!