slider ΒΙΒΛΙΑ

“ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ” ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ;)

8 Οκτωβρίου, 2013

“Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική, όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας.

Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε δημιουργικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά.” [Ελένη Γαρυφαλάκη]

Εσείς τα ξέρατε όλα αυτά έτσι ακριβώς; Γιατί εγώ τα γνώριζα στο περιπου.

Άκουσα για πρώτη φορά το βιβλίο με τίτλο “Πολλαπλή Νοημοσύνη” της Ελένης Γαρυφαλάκη λίγους μήνες πριν.

Τα tweet χαράς της Ελένης, που ανακοίνωνε, ότι το βιβλίο της θα κυκλοφορήσει από τις “Εκδόσεις Διόπτρα” ήταν αυτά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Αλληλοακολουθιόμασταν καιρό στο twitter και παρακολουθούσα το μεράκι που είχε για το αντικείμενο, που έχει σπουδάσει.

Είναι εξειδικευμένη παιδαγωγός και σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης με ένα κατεβατό προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Παράλληλα μόλις 1-2 μήνες πριν δημιούργησε έναν ξεχωριστό χώρο Πολλαπλής Νοημοσύνης στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου θα υλοποιούνται δράσεις για παιδιά, εφηβους και ενήλικες, τον Kαλό Αγωγό .

Πρόσεξα από την αρχή τη σταθερή και καθαρή ματιά της στα θέματα παιδείας και αγωγής και όταν πλέον ανακάλυψα την επερχόμενη κυκλοφορία του αρκετά διαφορετικού βιβλίου, θέλησα να το διαβάσω.

Όταν πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου από τις “Εκδόσεις Διόπτρα”, χάρηκα πολύ γιατί και μόνο το εξώφυλλο ήταν πολλά υποσχόμενο.

“Πολλαπλή Νοημοσύνη” – Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις

και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!

Wow! Και ποιός γονιός δεν θα ήθελε να ανακαλύψει και αλλά  να να βοηθήσει το παιδί του να εξελίξει ικανότητες, κλίσεις, ταλέντα και να γίνει έτσι ευτυχισμένο!

Όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο, αντιλήφθηκα τα πράγματα  λίγο αλλιώς.

Το βιβλίο μιλά σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης των παιδιών, αλλά εγώ είδα tip και highlight για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης και των ενηλίκων.

Πολλά πράγματα που διακρίνω στο παιδί μου, αλλά και σε εμένα, πολλά πράγματα που με ενδιαφέρει να αναπτύξει το παιδί μου αλλά και εγώ.

Θα έλεγα, ότι είναι ένα βιβλίο manual (τελικά, υπάρχει κάποιο manual, παιδιά!), το οποίο διαβάζω σιγά-σιγά γιατί έχει πολλά πράγματα που θέλω να κατανοήσω και να εφαρμόσω.

Συνήθως μοιράζομαι μαζί σας τη γνώμη μου για ένα βιβλίο, αφού το έχω διαβάσει και έτσι προγραμμάτιζα να κάνω και με το συγκεκριμένο βιβλίο.

Είναι όμως ένα βιβλίο, που έχει πάρα πολλά πράγματα, το απολαμβάνω κομματάκι-κομματάκι, στέκομαι, διαβάζω-ξαναδιαβάζω, σημειώνω και πιστεύω, ότι θα το ξεφυλλίζω για πολύ καιρό, οπότε αποφάσισα για πρώτη φορά να σας μιλήσω πριν την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του.

Σε κάθε ενότητα υπάρχει στην αρχή μία περιγραφή του κάθε τύπου  νοημοσύνης (ναι, ναι, υπάρχουν αρκετοί τύποι) και μετά υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη της κάθε νοημοσύνης μέσα από δραστηριότητες και δράσεις που είναι πολύ ενδιαφέρουσες για τα παιδιά, αλλά και πολύ διαφωτιστικές για εμάς (γονείς και εκπαιδευτικούς).

Θέλετε να σας αναφέρω μερικούς ααπό τα τύπους νοημοσύνης; Θα παραδεχτώ δημόσια, ότι δεν γνώριζα πολλούς από αυτούς. Π.χ. Λογικομαθηματική Νοημοσύνη, Κιναισθητική Νοημοσύνη, Νατουραλιστική Νοημοσύνη, Χωροταξική Νοημοσύνη κλπ

Είναι ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο, για το οποίο φαίνεται ότι έχει γίνει μεγάλη έρευνα, έχουν συγκεντρωθεί και φιλτραριστεί πολλά στοιχεία και έχει “δουλευτεί” πάρα πολύ από την Ελένη Γαρυφαλάκη.

Μου αρέσει που κάθε ενότητα-τύπος νοημοσύνης έχει άλλο χρώμα και είναι πολύ εύχρηστο. Αναφέρω ότι είναι εύχρηστο, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να θεωρηθεί ότι ανήκει στην κατηγορία των εγκυκλοπαιδειών-οδηγών, που είναι λίγο μεγάλα αντίτυπα.

Mπορείτε να πάρετε μία γεύση, ξεφυλλίζοντάς το εδώ : Γρήγορη ματιά στο “Πολλαπλή Νοημοσύνη”

Το “Πολλαπλή Νοημοσύνη” το έχω μαζί μου στην τσάντα μου και την απολαμβάνω σχεδόν καθημερινά.

Και πού ξέρετε; Μπορεί στη διαδ

ικασία μελέτης για την ανακάλυψη και ανάπτυξη άλλων κρυφών ταλέντων της κόρης μου, να ανακαλύψβ κι άλλα δικά μου.

Γιατί όχι; Αφού κι εγώ παιδί είμαι αφού! ;P

Περισσότερα για το βιβλίο : www.dioptra.gr

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!