slider ΒΙΒΛΙΑ

“ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ”- ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

22 Ιανουαρίου, 2013

Όσο η κοινωνία μεταλλάσσεται (είπα να γράψω “εξελίσσεται”, αλλά δεν μου πάει σε κάτι τέτοια θέματα…), καταστάσεις, όπως ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), εμφανίζονται με διαφορετική μορφή .

O σχολικός εκφοβισμός δεν εμφανίστηκε τώρα.

Υπήρχε και πριν!

Ναι, ναι και στα “δικά μου χρόνια” (αμέσως να χτυπήσετε το “καρφί” της ηλικίας…τσ! Τσ! Τσ!). Απλά εκφραζόταν λεκτικά ή σωματικά.

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη της τεχνολογίας, “εξελίχθηκε” και του λόγου του.

Σχολικός εκφοβισμός μέσω social media!

Και ακούμε όλο και πιο συχνά ειδήσεις για αυτό το δυσάρεστο θέμα.

Ως γονιός ανησυχώ και προσπαθώ να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στο παιδί μου, αλλά δεν μπορώ να είμαι παρούσα σε όλα όσα ζει, ούτε μπορώ να την κλείσω σε γυάλα. Της δίνω αγάπη, της δημιουργώ όλες τις προϋποθέσεις για να νιώθει ασφαλής και της παρέχω εφόδια, για να μπορεί να αντιμετωπίσει και μόνη της τις δυσκολίες της κοινωνίας, ξεκινώντας από αυτή τη μικρή του σχολείου.

Ήταν μεγάλη η χαρά μου, όταν η φίλη Πελιώ, με ενημέρωσε, ότι υπάρχει ένα παιδικό βιβλίο, σχετικό με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, που δεν μένει απλά στην περιγραφή της κατάστασης, αλλά μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά, είτε είναι/γίνονται θύματα bullying, είτε παρακολουθούν τέτοια περιστατικά, είτε ακόμη συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις.

Το βιβλίο αυτό είναι το “Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών” της Γιώτας Κ.Αλεξάνδρου που κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Susaeta” σε καταπληκτική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου.

Ομολογώ, ότι από τις πρώτες σελίδες ακόμη με κέρδισε η αφηγήτρια!

Η μύτη του ξιφία Ιερεμία αφηγείται με πολύ χιούμορ την ιστορία, περιγράφοντάς μας, τί τραβούσε ο καημένος από τους νταήδες του γλυκού νερού…ε…..του βυθού ήθελα να πω, τα Κοφτερά Χαμόγελα!

Συμμορία να σου πετύχει: η Σμέρνα η Φτέρνα, ο Παντελής ο Νταής το πετρόψαρο και αρχηγός ο Χάνος ο Νάνος! Κακότροπα και άγρια ψάρια σκορπούν το φόβο στο βυθό.

Ένα περιστατικό της Λίνας της Αθερίνας, φίλης του Ιερεμία, ενεργοποιεί τον τελευταίο και με παρακίνηση του βιβλίου του “Ρομπέν των Δασών” που του είχε χαρίσει η νονά του, αποφασίζει να γίνει ο ίδιος ο “Ρομπέν των θαλασσών”!

Και τα καταφέρνει μια χαρά, έχω να σας πω!

Έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του και με εσωτερική δύναμη, παρακινεί κι άλλα ψάράκια στο βυθό και δημιουργούν τα Φ.Υ.Κ.Υ.Α (Φοβεροί Υποβρύχιοι Καταδρομείς Υπεράσπιστές Αδυνάτων….αυτά είναι ονόματα :p ), έτσι ώστε να εξαφανίσουν τον τρόμο.

Το βιβλίο εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον, που έχει ως ιστορία και κρατά σε εγρήγορση τα πιτσιρίκι, περνά μηνύματα, όπως το ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να μην φοβόμαστε.

Θεωρώ πανέξυπνο τον παραλληλισμό των νταήδων με χάνους και πετρόψαρα, που έμμεσα παρουσιάζει, ότι δεν είναι δα και τα πιο τρομακτικά στη θάλασσα όπως π.χ. ένα καρχαρίας, δίνοντας και μία γεύση για το λόγο που ο Χάνος ο Νάνος έχει εξελιχθεί σε τέτοιο ψάρι, όντας ο ίδιος θύμα ενδοοικογενειακής βίας (από τον πατέρα του).

Ένα παιδί, που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο, θα νιώσει δυνατό να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Στο τέλος της ιστορίας ο Ιερεμίας απευθύνεται στα παιδιά είτε είναι θύματα σχολικού εκφοβισμου, είτε απλοί παρατηρητές τέτοιων περιστατικών, είτε ακόμη και δράστες, δίνοντάς τους συμβουλές σχετικά με το πώς να αποφύγουν τέτοια κρούσματα.

Μάλιστα, αναφέρεται και στη γραμμή στήριξης παίδων και εφήβων (116 111), όπου μπορούν να δοθούν συμβουλές από κάποιο ειδικό της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Και επειδή τα παιδιά αφοιμοιώνουν τα πάντα πιο εύκολα με το παιχνίδι, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν παιχνίδια (π.χ. σταυρόλεξα) και προτεινόμενες ιδέες για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το θέμα σε ομάδες παιδιών με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος.

Ο κύριος Γεράσιμος Κολαϊτης (Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής/Διευθυντής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Γεν.Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”/Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) γράφει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου “…Επειδή στη χώρα μας το πρόβλημα του εκφοβισμού είναι έντονο, η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) δημιούργησε πρόσφατα το “Δίκτυο κατά της Βίας στο σχολείο” με τη συμμετοχή δημόσιων αλλά και μη κυβερνητικών φορέων εκπαίδευσης, υγείας και ψυχικής υγείας. Σκοπός του ειναι η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας στο σχολείο και πρωτίστως η πρόληψη του φαινομένου με την ευαισθητοποίηση, επιμόρφωση και υποστήριξη της σχολικής κοινότητας. ”

Κατά τη γνώμη μου η λέξη-κλειδί και σε αυτό το θέμα είναι η “πρόληψη”!

Πρώτα από όλα να προλάβουμε την “καλλιέργεια” τέτοιων δραστών με μπόλικη αγάπη από το σπίτι χωρίς να κατακερματίζουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών με βία (σωματική ή λεκτική).

Στη συνέχεια να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε στο χειρισμό τέτοιων καταστάσεων.

Το βιβλίο “Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών” της Γιώτας Κ.Αλεξάνδρου των “Εκδόσεων Susaeta”, κατά τη γνώμη μου είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο, ικανό να περάσει με πανέξυπνο τρόπο ενημέρωση και συμβουλές! 🙂

 

(Στο ακόλουθο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε κάποια περισσότερα πράγματα σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό (bullying) : http://www.talcmag.gr/Sizitondas/bullying)

1 Comment

 • Reply ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ(ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ): 2 ΑΝΤΙΤΥΠΑ “ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ” | KidsCloud.gr 1 Φεβρουαρίου, 2013 at 11:21 μμ

  […] Πριν από λίγες ημέρες σας είχα μιλήσει για το βιβλίο “Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών”της Γιώτας Κ.Αλεξάνδρου που κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Susaeta” σε καταπληκτική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου. (Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ :“ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ”- ΘΕΜΑ… […]

 • Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!