ΒΙΒΛΙΑ

ΓΟΝΕΑΣ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ!

23 Δεκεμβρίου, 2012

Γονέας στον 21ο αιώνα!

Με πολλές ανησυχίες, προβληματισμούς και μία κοινή βάση: την αγάπη για το παιδί!

Με αφορμή την πιεστική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα , που δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο και έχοντας ως  αφετηρία την ημερίδα, “Γονέας στον 21ο αιώνα”, που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για τα 95 χρόνια  λειτουργίας τους, εκδίδουν το Ημερολόγιό τους και για αυτή τη χρονιά!

Με την έκδοση αυτή , επιχειρείται να μεταφερθεί ο απόηχος των πολύ ουσιαστικών εισηγήσεων και συζητήσεων που έλαβαν χώρα.

Το Ημερολόγιο εκδίδεται σε ετήσια βάση από το 1977. Ένα ανθολόγιο κειμένων με την ευγενική συμμετοχή ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών , αλλά και πετυχημένων στο χώρο τους  επαγγελματιών.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα απευθύνθηκαν σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ανθρώπους της αγοράς , αλλά και μαθητές για να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις (π.χ. Θάνος Ασκητής, Γιώργος Μητσικώστας, οι φίλοι Άσπα Τσαμαδή και Χρήστος Λουφόπουλος από τους mamadesmpampades.gr και mikroimegaloi.gr).

Στο φετεινό ημερολόγιο και στις σελίδες 107-110 είναι καταχωρημένες και οι δικές μου απόψεις, Mαμά Μαμαδοπούλου, σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής  δικτύωσης για τους γονείς.

Θέλω να ευχαριστήσω τα Εκπαιδευτήρια Δούκα για την τιμή που μου έκαναν και μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστώ σε αυτή την έκδοση, ανάμεσα σε άλλους αξιόλογους ανθρώπους.

Σημαντικό είναι, ότι για δεύτερη χρονιά καινοτομούν με την ηλεκτρονική έκδοση του Ημερολογίου και έτσι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να το ξεφυλλίσουμε και να διαβάσουμε το πολύ χρησιμο περιεχόμενο του (σκέψεις και αγωνίες) , όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα απο τα κείμενα που παρατίθενται.

Εάν θέλετε, μπορείτε κι εσείς να το κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή και να διαβάσετε αρκετά άρθρα επισκεφθείτε το ακόλουθο link → Ημερολόγιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Είμαι σίγουρη, ότι σε αρκετά κείμενα θα βρείτε κομμάτια από τις δικές σας ανησυχίες και απόψεις!

Εύχομαι να συνεχίστει αυτή η αξιόλογη προσπάθεια των Εκπαιδευτήριων Δούκα και τα επόμενα χρόνια!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις σκέψεις μου :

“Μια μαμά στο διαδίκτυο κι εγώ! Μαμά Μαμαδοπούλου”

Aνήκω στη γνωστή οικογένεια των Μαμαδοπουλαίων-Μπαμπα­δοπουλαίων! Από μεγάλο «τζάκι», δηλαδή!

Η δική μας γενιά είναι λίγο πιο high tech (freak),  οφείλω να ομολογήσω. Έχουμε από ένα Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ κ.ά. και αν έχουμε ανάγκη να εκφραστούμε ακόμη περισσότερο, φτιάχνουμε κι ένα blog.

Oι περισσότεροι έχουμε τουλάχιστον από ένα smart phone, που είναι προέκταση του χεριού μας, κι ένα lap top (ή tablet), που μεταφέρουμε από το σαλόνι στην κουζίνα, και από την κουζίνα στο γραφείο και… ελάχιστες φορές (αλλά υπαρκτές) πάνω στη σιδερώστρα, για να μιλάμε με τη φιλενάδα-μαμά, που σιδερώνει στο σπίτι της την ίδια ώρα, oπότε και ανταλλάσσουμε σχόλια για την τηλεοπτική σειρά που παρακολουθούμε ταυτόχρονα (η κάθε μια στο σπίτι της).

Όλη αυτή η κοινωνική δικτύωση είναι ένας καταπληκτικός κόσμος, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, όταν γίνεται με «ορθή χρήση» μόνο θετικά μπορεί να σου φέρει.
Τι εννοώ «ορθή χρήση»;

Ο όρος «ορθή χρήση» για μένα έχει να κάνει με το «μέτρο». Και αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο την περίπτωση που είσαι γονιός. Η κοινωνική δικτύωση είναι μια μοναδικά συναρπαστική «γειτονιά», αλλά δεν είναι το σπίτι σου. Ζεις σ’ ένα δρόμο με καταπληκτικές αυλές και υπέροχη παρέα, αλλά… δεν γίνεται να είσαι συνέχεια εκεί.

Το μεγαλύτερο τμήμα της μέρας σου πρέπει να το περνάς στο πραγματικό σου σπίτι, στην αληθινή σου ζωή. Αν είσαι συνέχεια στη γειτόνισσα για καφέ και συζήτηση (ακόμη και για ένα πολύ σοβαρό θέμα), κάτι δεν θα προλάβεις, κάτι θα αμελήσεις. Ίσα που μπορεί να κάψεις και το φαγητό, μαμά!

Η κοινωνική δικτύωση για ένα γονιό είναι αυτό το μοναδικό «πολυεργαλείο», το οποίο κατά τη γνώμη μου μπορεί να προσφέρει:

Επικοινωνία

•           Με άλλους γονείς: οπότε και μπορείς να μοιραστείς εμπειρίες, προβληματισμούς και γνώμες. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάθεση μιας εμπειρίας από κάποιον άλλο γονιό μπορεί να βοηθήσει. Ενίοτε, λειτουρ­γεί και ψυχοθεραπευτικά, καθώς το μοίρασμα π.χ. μιας ανασφάλειας για το εάν έκανες τη σωστή επιλογή, μπορεί να σε κάνει να δεις καταστάσεις πιο ξεκάθαρα.

•           Με ειδικούς: πόσο σημαντικό είναι να έχεις συναντήσει σε αυτή τη γειτονιά ειδικούς από διάφορους χώρους, από τους οποίους μπορείς να μάθεις πράγματα ή ακόμη και να ζητήσεις μια συμβουλή. Ένας παιδοψυχολόγος, ένας λογοθεραπευτής, δεν θα σου κάνουν διάγνωση μέσα από ένα tweet, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην όποια έρευνα κάνεις στην αναζήτηση μιας βοήθειας ή λύσης μιας ανησυχίας ή ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεις σε σχέση με το παιδί σου.

Ενημέρωση

•           Η κοινωνική δικτύωση είναι γεμάτη link. Επιστημονικά άρθρα, ειδήσεις, απόψεις εμφανίζονται μπροστά σου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μάθεις από μια νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με σημαντικές ενδιαφέρουσες αλλαγές, που κάποιος δάσκαλος έχει βρει και την κοινοποιεί, μέχρι όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά που γίν­ονται στην περιοχή σου, για τις οποίες ένα site για παιδιά και γονείς προσφέρει συνεχές update. Nέα παιδικά βιβλία, προσφορές για ρούχα και ένα σωρό άλλα πράγματα είναι εκεί μπροστά σου, π.χ. σε ένα tweet ή σε μια κοινοποίηση στο Facebook.

Ψυχαγωγία

•           Και βέβαια είναι ένας χώρος εκτόνωσης, όπου τραγούδια, κόμικ, φωτογραφίες, χιουμοριστικά σχόλια, λογοτεχνήματα μοιράζονται και συμβάλλουν σε μια καλή, θετική ψυχολογία.

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα θετικά στοιχεία στην κοινωνική δικτύωση, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διακρίνω για να καταγράψω.

Η δική μου παρουσία σε αυτή, μου προσφέρει όλα τα παραπάνω κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό: έχω γνωρίσει καταπληκτικούς ανθρώπους, από διαφορετικούς χώρους και χώρες, κι έχω δημιουργήσει κάποιες αληθινές φιλικές σχέσεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στον πραγματικό κόσμο και όχι μόνο στο virtual περιβάλλον της κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα ακόμη στοιχείο που θεωρώ σημαντικό είναι ότι το να παρακολουθούμε το πώς εξελίσσεται ο τρόπος επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, μας βοηθά να κατανοούμε την όποια ανάγκη (παρούσα ή μελλοντική) των παιδιών μας για σχετική δικτύωση και πρόβλεψη για τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας, γιατί η άγνοια προκαλεί ανασφάλεια και φόβο, και τις περισσότερες φορές αυτά οδηγούν σε κακούς χειρισμούς και λάθη.

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να παρακολουθούμε τη ροή των εξελίξεων και να ενημερωνόμαστε, γιατί η γνώση είναι δύναμη και ως γονείς τη χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο.

Δεν είμαι υπέρ της κοινωνικής δικτύωσης των πιτσιρικίων. Οι απαιτήσεις των καιρών είναι άλλες όμως, και ξέρω ότι πολύ σύντομα θα βρεθώ μπροστά στο αίτημα της κόρης μου να δημιουργήσει ένα λογαριασμό σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, γιατί το έχει κάνει ήδη μια φίλη της και θα θέλει κι εκείνη. Η γνώση και η κατανόηση του οποιουδήποτε νέου τρόπου επικοινωνίας θα με βοηθήσει να μπορέσω να εξηγήσω και να αιτιολογήσω στη μικρή μου τα «γιατί όχι» και «γιατί ναι».

Δεν θα της πω ποτέ ότι είναι κακό πράγμα η κοινωνική δικτύωση, γιατί απλά δεν είναι και γιατί η μαμά και ο μπαμπάς την αγαπούν πολύ, κι εκείνη το βλέπει.


Εγώ, δε, έχω και Facebook

(https://www.facebook.com/kidscloudprofile/)

Fan Page: (https://www.facebook.com/KidsCloudgr)

και Twitter

(https://twitter.com/KidsCloudgr)

και Pinterest

(http://pinterest.com/kidscloud/), και επειδή είμαι και πολυλογού, και blog (www.kidscloud.gr).

Θα σας έλεγα ότι έχω και κότερο να πάμε καμιά βόλτα, αλλά αυτό για την ώρα είναι αδύνατον, οπότε με χαρά μπορώ να σας ταξιδέψω στο σύννεφό μου!

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!