ΔΙΑΦΟΡΑ

Το λικέρ λεμόνι της γιαγιάς! :)

22 Απριλίου, 2012

Η σημερινή μέρα ήταν η της προκοπής!
Αφού πήρα το πρωινό μου και ήπια τον πρώτο καφέ, ξεκίνησα δουλειές: καθάρισμα, μαγείρεμα (για σήμερα και αύριο), χειροποίητα τυροπιτάκια (για ένα σνακ στο σχολείο και στη δουλειά), πλύσιμο, σιδέρωμα κλπ
Κάπου γύρω στη 1 το μεσημέρι πήγα τη μικρή στη γιαγιά της (μαμά μου), γιατί θα γινόταν πανεγγονιακή συνάντηση για μεσημεριανό! Η μαμά μου κλασσικά ήθελε να με κρατήσει κι εμένα για φαγητό, αλλά οι δουλειές στο σπίτι είχαν μείνει στη μέση.
Όταν επέστρεψα να πάρω την εγγόνα της, μου έδωσε μία τάρτα μηλου που είχε φτιάξει με σφολιάτα και ένα μπουκάλι λικέρ λεμόνι! Ομολογώ, ότι η γιαγιά της κόρης μου και μαμά μου φτιάχνει καταπληκτικά λικέρ (κατά την άποψή μου) γιατί είναι αρωματικά και όχι πολύ γλυκά.

Στο σπίτι μας πάντα υπάρχει το λικέρ βύσσινο, που είναι αγαπημένο μου.
Το λικέρ λεμόνι δεν το είχα ξαναδοκιμάσει.
Όταν τελείωσα τις δουλείες πριν από λίγο, άνοιξα το μπουκάλι για να το δοκιμάσω και το άρωμά του μου άρεσε πολύ.
Ζήτησα, λοιπόν, τη συνταγή για να μάθω πόσο εύκολο είναι και πιστέψτε με, είναι!!
Οπότε είπα να την μοιραστώ μαζί σας!

Xρειαζόμαστε :
10 λεμόνια
1,5 λίτρο τσίπουρο
4 και 1/3 ποτήρια νερό
1,5 κιλό ζάχαρη

* Πλένουμε τα λεμόνια και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κίτρινο μέρος από τη φλούδα του λεμονιού.
Το άσπρο της φλούδας παραμένει πάνω στο λεμόνι. Προσέξτε: δεν ξύνoυμε την φλούδα με τρίφτη. Την αφαιρούμε με το μαχαίρι!

* Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο βάζο προσθέτουμε το τσίπουρο και τη φλούδα του λεμονιού, το σφραγίζουμε και το αφήνουμε για μία εβδομάδα.

* Μόλις συμπληρωθεί η εβδομάδα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά (μου είπε να προσέξουμε να μην κοχλάσει, ούτε να γίνει πηχτό το σιρόπι). Αυτή η διαδικασία χρειάζεται 15′-20′ το πολύ.

* Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει (το απομακρύνουμε απο την εστία της κουζίνας).
* Μόλις κρυώσει, σουρώνουμε σε μία κατσαρόλα το τσίπουρο και τη φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε το σιρόπι.
* Ανακατεύουμε το μείγμα και έτοιμο το λικέρ, για να μπει στα μπουκάλια!
* Τα μπουκάλια στα οποία θα βάλουμε το λικέρ, θα τα κλείσουμε μόνο αφού έχει κρυώσει το υγρό.

Και αυτό ήταν!

Στην υγειά μαααας! 🙂

(Για τη συννεφοξαδέρφη Nefosis 🙂 – Αν έχετε twitter ακολουθείστε τη στο @nefosis)

1 Comment

  • Reply nefosis 22 Απριλίου, 2012 at 7:41 μμ

    Ευχαριστώωωωωω! Τσεκάρω τα υλικά! Φιλιά! :))

  • Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!