Δύο υπέροχα παιδικά βιβλία έφτασαν στα χέρια μου.
Ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία, που θα άξιζε να θεωρηθούν και αναγνώσματα ενηλίκων.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στην απόλαυση ξεφυλλίσματος ενός παιδικού βιβλίου, αλλά στην ουσία του.
Όμως για να γίνω πιο συγκεκριμένη και για να μην μιλάω με γενικότητες, θα μπω “στο ψητό”, όπως λέει ο κόσμος.
Το πρώτο βιβλίο ανήκει στην κατηγορία 8+. Χμμμμ!…. Νομίζω, ότι ξεκάθαρα απευθύνεται και σε μεγάλους.
Γιατί; Mα δεν λέει “έως”, άρα καλά το έθεσα.
Πρόκειται για το “Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι” της Keilly Swift σε εικονογράφηση James Gibbs.
H συγγραφέας είναι αρχισυντάκτρια της παιδικής εφημερίδας First News και έχει ετοιμάσει έναν “οδηγό” για παιδιά που μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες.
Μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης (μικρός, αλλά και μεγάλος) γνωρίζει (ή θυμάται) για τις δεξιότητες της ζωής, όπως η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η ενσυνειδητότητα, η ενσυναίσθηση και η ομαδικότητα.
Μαθαίνει την αξία της μονάδας, αλλά και του συνόλου και το σημαντικότερο, βλέπει τη σκιαγράφηση των βημάτων που οδηγούν σε μία δυνατή και στέρεη βάση.
Είναι πολύ ευχάριστο, ότι δεν διαβάζουμε μόνο θεωρία, αλλά στις σελίδες του βρίσκουμε ενδεικτικά παραδείγματα, που γίνονται και μικρές ασκησούλες, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν σκέψεις και συναισθήματα και να εκπαιδευτούν σε μία στάση ζωής που θα τους δώσει ώθηση για το μέλλον.
Σαφέστατα το ιδανικότερο είναι η ανάγνωση να γίνει μαζί με κάποιον από τους γονείς, για ακόμη μεγαλύτερη εξάσκηση και συζήτηση.
Θα έλεγα ότι είναι μια καλή ευκαιρία “να τα διαβάζει η νύφη για να τα ακούσει η πεθερά (γκουχ!)”.
Το “Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι” είναι ένα χορταστικό, διασκεδαστικό βιβλίο, που μεταδίδει αισιοδοξία με το συνδυασμό του κειμένου, του σχεδιασμού του και της εικόνας του.
Γράφει το οπισθόφυλλο:
Τι είναι οι δεξιότητες ζωής;
Πώς θα φαινόταν αν κάθε παιδί μπορούσε να χτίσει έναν πύργο με τουβλάκια για να δημιουργήσει το δικό του μέλλον;
Κάθε τουβλάκι αντιπροσωπεύει μία δεξιότητα: επίλυση προβλημάτων, τρόποι σκέψης, επικοινωνία, συναισθήματα, αντιμετώπιση καταστάσεων. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να λύσουν με επιτυχία τα προβλήματά τους.
Δεν χρειάζεται να τα κάνουν πάντα όλα σωστά. Το σημαντικό είναι να μάθουν από τις εμπειρίες τους και να ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται.
Οι δεξιότητες ζωής θα βοηθήσουν όλα τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι!
Στο δεύτερο εξαιρετικό βιβλίο έχει συμβεί μία συναρπαστική συνύπαρξη.
Μία ψυχολόγος εκπαίδευσης, η Μάνια Ζηρίδη, και μία περιβαλλοντολόγος , η Τζωρτζίνα Σπύρη, ένωσαν της δυνάμεις τους σε ένα εμπνευσμένο δημιουργικό κείμενο και έφτιαξαν το “Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα” με την εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη να ζωντανεύει τη φαντασία και να χαρίζει χρώματα.
Ας μάθουμε, όμως λίγα, για την ιστορία:
Η Τζούμπα, ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ, αναγκάζεται να αναζητήσει ένα μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στο δρόμο της γνωρίζει έναν βουφάγο, ένα ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων, που γίνονται σύμμαχοι στις προκλήσεις του ταξιδιού.
Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο, που είναι αφιερωμένο στη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη φιλία που δημιουργείται μέσα από την περιπέτεια και τις προκλήσεις της ζωής.
Μια επίκαιρη ιστορία δημιουργημένη από τη συνεργασία Περιβαλλοντολόγου και Ψυχολόγου, που μας μιλά με ειλικρίνεια για τις αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ζώα στην άγρια φύση.
Σε μία περίοδο που η η κλιματική αλλαγή κάνει τόσο έντονα την παρουσία της, που ακόμη και η δική μας η χώρα έχει πληγεί άσχημα, το να μιλήσουμε για αυτήν στους πολίτες του μέλλοντος και να τους ευαισθητοποιήσουμε από τώρα, είναι υποχρέωση.
Το “Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα” είναι ένα βιβλίο, που μιλά για αξίες που υπάρχουν…που πρέπει να υπάρχουν για ένα καλύτερο μέλλον.
Και διαβάζοντάς το, ε…ίσως κι εμείς ξαναθυμηθούμε πράγματα που ξεχνάμε ή θεωρούμε δεδομένα.
Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του εδώ
Παραθέτω μία ενδιαφέρουσα παράγραφο από το οπισθόφυλλο:
Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην απώλεια της βιοποικιλότητας, κάτι που θέτει σε δοκιμασία την ομαλή λειτουργία των οικοσυστημάτων και των συστημάτων τροφίμων, από τα οποία όλοι εξαρτιόμαστε. Η μετρίαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζωής και του βιοπορισμού των πολιτών. Η νέα γενιά σύντομα θα κληθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μέρος των λύσεων για την μετάβαση στην αειφορία. Το βιβλίο αυτό είναι ένας μικρός θησαυρός, διότι διοχετεύει στους μικρούς αναγνώστες αλλά και στους γονείς τους με -μαγικό τρόπο!- τη γνώση και το αίσθημα ευθύνης για τη μετάβαση. Το Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα είναι ένα ταξίδι που πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά παρέα με τους γονείς τους.
Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μέλος Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων www.phoebekoundouri.org
Στις τελευταίες σελίδες και αυτού του βιβλίου υπάρχει αναφορά στις δεξιότητες, στη συναισθηματική νοημοσύνη, στην ενσυνειδητότητα και τη συνεργασία με παιχνίδια αλλά και αφορμές για όμορφες συζητήσεις.
Και τα δύο πραγματικά αξιόλογα βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments