slider ΒΙΒΛΙΑ

Άτλαντας Σπουδαίων Προσωπικοτήτων

6 Φεβρουαρίου, 2020

Μου αρέσει πάρα πολύ η τάση των νέων εκδόσεων, που απευθύνονται σε παιδιά, στις οποίες παρουσιάζονται προσωπικότητες, που έχουν προσφέρει στην ανθρωπότητα είτε με τα επιτεύγματά τους, είτε με τους αγώνες τους, είτε απλά με τη στάση ζωής τους.

Κυκλοφορούν εκδόσεις που πέρα από την προσφορά στη γνώση, αποτελούν έμπνευση όχι μόνο για τους μικρούς αναγνώστες.
Ξεφυλλίζοντας αυτά τα βιβλία, κι εγώ έχω φρεσκάρει τις γνώσεις μου και βέβαια, έχω μάθει πράγματα και προσωπικότητες, που δεν γνώριζα.

Είναι τρομερά ελπιδοφόρο και αισιόδοξο, ότι οι εκδοτικές εταιρίες βρίσκουν όλο και περισσότερους διαφορετικούς τρόπους να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του πιο απαιτητικού, νομίζω, αναγνωστικού κοινού, δηλ. των παιδιών.

Μία τέτοια χορταστική έκδοση είναι το βιβλίο “ Άτλαντας Σπουδαίων Προσωπικοτήτων” των Μιράλντα Κολόμπο και Ιλάρια Φατσόλι , που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Σοφίας Παχή.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 6 κατηγορίες :
Οι Καλλιτέχνες, οι Ιδιοφυίες, οι Λογοτέχνες, οι Σοφοί, οι Γενναίοι και οι Οραματιστές.


Στην αρχή κάθε κατηγορίας στον παγκόσμιο χάρτη αποτυπώνονται οι  προσωπικότητες που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια μαζί με ένα σύντομο ορισμό της έννοιας, που τους χαρακτηρίζει.
Π.χ. Στους καλλιτέχες υπάρχει ο ορισμός της έννοιας “καλλιτέχνης”.
Κάποιοι όροι, που σε εμάς τους “μεγάλους” φαίνονται κατανοητοί και απλοί δεν είναι πάντα ξεκάθαροι στα παιδιά.

Μέσα από μία πολύ χαρούμενη και χαριτωμένη εικονογράφηση και ένα έξυπνα γραμμένο κείμενο, στο “Άτλαντας Σπουδαίων Προσωπικοτήτων” οι προσωπικότητες συστήνονται μόνοι τους στο αναγνωστικό κοινό, σε ένα κείμενο σε α’πρόσωπο λέγοντας την ιστορία τους, τους λόγους-έργα για τα οποία διακρίθηκαν, τους σταθμούς της ζωής τους και τη φιλοσοφία τους.

Στο ίδιο μοτίβο παρουσιάζονται όλες οι κατηγορίες.

Στο τέλος μπαίνει άμεσα το κίνητρο, ο σπόρος της έμπνευσης,  καθώς υπάρχουν 2 σελίδες στις οποίες καλείται το παιδί να περιγράψει τη δική του προσωπικότητα και να διηγηθεί τη δική του μέχρι τώρα ιστορία.
Πέρα από την εσωτερική αναζήτηση που θα κάνει, μπορεί να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη και να ονειρευτεί τον ξεχωριστό εαυτό του στο μέλλον.

“101 Αληθινές ιστορίες για τη ζωή σπουδαίων αντρών και γυναικών, που με τις ιδέες τους, το θάρρος τους, τη μεγαλοφυία τους και τη δημιουργικότητά τους έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην Ιστορία.
Οι προσωπικότητες έχουν χωριστεί σε έξι κατηγορίες: καλλιτέχνες, ιδιοφυίες, συγγραφείς, σοφοί, γενναίοι, και οραματιστές.
Άλλοι είναι ήδη διάσημοι σε όλο τον κόσμο, έχοντας δώσει το όνομά τους σε δρόμους και πλατείες, άλλοι αναφέρονται στα σχολικά βιβλία, κι άλλοι δεν είναι ακόμη τόσο γνωστοί, αλλά έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση της κοινωνίας στην οποία ζούμε.”

 

Ένα εξαιρετικό εκδοτικό έργο για όλη την οικογένεια, θα πω, γιατί αξίζει και το δικό μας αναγνωστικό χρόνο.
Η έμπνευση δεν έχει ηλικία. 🙂

 

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!