slider ΒΙΒΛΙΑ

Ρωμαίος και Ιουλιέτα – Ανακαλύπτοντας τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ

11 Μαΐου, 2019

Ένα καλοκαίρι αρκετά χρόνια πριν, πρέπει να ήμουν 7 ή 8 χρονών, ήμουν  στις καλοκαιρινές παππουδογιαγιοδιακοπές μου.
Στο σπίτι της γιαγιάς υπήρχε ένα μουσικό κουτί, το οποίο με είχε μαγέψει με τη μουσική που έπαιζε.
Κάποιο απόγευμα κι ενώ απολάμβανα τη μελωδία, η θεία μου μου είπε ότι αυτή η μουσική είναι από το έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”.
Πολύ περιγραφικά και σύντομα μου διηγήθηκε την ιστορία τους, η οποία έδεσε τόσο πολύ μέσα μου με αυτή τη μελωδία του κουτιού, που κάθε φορά που ακούω για την τραγική ιστορία που έγραψε ο Σαίξπηρ, έχω την ανάμνηση αυτής της μουσικής.

Η μουσική ήταν το  “Love Theme”, που έγραψε ο Nino Rota για την ομώνυμη ταινία με σκηνοθέτη τον Franco Zeffirelli.

Η ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας είναι μία από τις πιο μεγάλες ερωτικές τραγωδίες που έχουν γραφτεί (για να μην πω, η πιο μεγάλη).
Από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ.
Το έργο βασίζεται στον έρωτα των δύο νέων, αλλά έχει μέσα τόσα πράγματα που μπορούν να συζητηθούν και αφορούν για παράδειγμα την κοινωνία εκείνης της εποχής.

Όταν πήρα στα χέρια μου το ομώνυμο απολαυστικά χορταστικό παιδικό βιβλίο από τη σειρά βιβλίων “Κλασική Λογοτεχνία Για Παιδιά” των Εκδόσεων Φουρφούρι, χάρηκα πολύ. Δεν είναι απλά η αφήγηση της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Είναι μια μελέτη του έργου γραμμένη για παιδιά. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες, παρακαλουθούν την εξέλιξη και παράλληλα μαθαίνουν πόσο περίπλοκος είναι ο κόσμος των ενηλίκων, αλλά και πώς ο θυμός και η εκδίκηση μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες.

Το κείμενο είναι των Melissa Medina και Fredrik Colting, ενώ η εκρηκτικά χρωματιστή υπέροχη εικονογράφηση της Marijke Buurlage.

Το βιβλίο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” – Κλασική Λογοτεχνία για Παιδιά/ Ανακαλύπτοντας τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φουρφούρι.

Κι όσο το ξεφυλλίζω, σκέφτομαι πόσο θα είχε απογειωθεί η παιδική φαντασία μου, εάν ακούγοντας τη μελωδία από το μουσικό κουτί, είχα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο.

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!