slider ΒΙΒΛΙΑ

Στα κύματα της Έλλης

30 Ιουλίου, 2018

Διαβάζοντας τον τίτλο “Στα κύματα της Έλλης” μου ήρθε συνειρμικά το “Τα κύματα του Δουνάβεως” και ενώ δεν έχουν καμία σχέση, η δική μου ματιά βρήκε τις δικές της ομοιότητες. Ρυθμικές εναλλαγές, χαρούμενες όπως όλες οι χορευτικές δρασκελιές των μικρών παιδιών. Γιατί ο κάθε άνθρωπος διαβάζει διαφορετικά πράγματα σε κάθε ερέθισμα.

Ας διαβάσουμε όμως μαζί το οπισθόφυλλο:
Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη.
Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν.
Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια!

Μπερδευτήκατε λίγο;
Κι όμως είναι όλα ξεκάθαρα.
Ο Καπτανίκ είναι ένας έμπειρος ναυτικός  πολυταξιδεμένος, ο οποίος οδηγεί το καράβι σε κάποια πολύ ξεχωριστά κύματα.
Ούτε ωκεανών, ούτε λιμνών, ούτε ποταμών.
Οδηγεί το καράβι του στα μακριά σγουρά κυματιστά μαλλιά της Έλλης.

Παρακολουθώντας ανελιπώς τη δουλειά του Αντώνη Παπαθεοδούλου  και γνωρίζοντας τον, νιώθω ότι αυτή η ιστορία θα είναι μία από αυτές που απόλαυσε πολύ. Έχω καταλάβει, ότι αγαπάει τη θάλασσα και όλες τις  θαλασσινές περιπέτειες, οπότε είμαι σίγουρη ότι αυτή η ιστορία ταξίδευε κι εκείνον το ίδιο, όπως ταξιδεύει τώρα εμάς.

Τα κύματα των μαλλιών της Έλλης είναι όλα εκείνα τα κύματα, που μπορούν να υπάρξουν μέσα σε ένα παιδικό κεφαλάκι.
Οι διαθέσεις που αλλάζουν ίσως και απότομα κάποιες φορές, οι συναρπαστικές ανακαλύψεις, ο ενθουσιασμός, η βαρεμάρα και το μπέρδεμα όταν πρέπει να μελετήσει, αλλά και όλες οι γαλήνιες στιγμές που κυρίως έρχονται την ώρα του ύπνου, την ώρα που αρχίζουν τα όνειρα.

Ο Καπτανίκ, ως έμπειρος καπετάνιος, καταφέρνει να κυβερνήσει το καράβι του στα κύματα και να παρακολουθεί τη ροή τους.
Δεν φοβάται και είναι προετοιμασμένος και δίπλα της συνέχεια.
Ανακαλύπτει μαζί της τα μαργαριτάρια της πρωτόλειας δημιουργικότητάς της, χωρίς να την ενοχλεί και απλά έχοντας τη ματιά του σε εκείνη, ενώ μένει ψύχραιμος, όταν εμφανίζονται οι κακοί πειρατές μαζί με το θυμό της Έλλης.
Κι όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η Έλλη θα κουρευτεί. Κάπου εκεί γίνεται ένα μικρό διάλειμμα.
Κάτι μου λέει, όμως, πως τα ταξίδια του δεν θα σταματήσουν εκεί.

Στα δικά μου μάτια πέρα από τα  μηνύματα που απευθύνονται στα παιδιά, υπάρχουν κι εκείνα που απευθύνονται στους μεγαλύτερους.
Ο Καπτανίκ είναι οι γονείς, που ως καλοί καπεταναίοι θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να αλλάζουν τη φορά του πανιού, όταν ο αέρας αλλάζει κατεύθυνση, να μένουν ψύχραιμοι σε ξεσπάσματα και απρόβλεπτα μπουρίνια, να παρατηρούν για να ανακαλύπτουν ξανά μαζί τους τον κόσμο. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, ψυχραιμία και μελέτη του “καιρού”, για να καλμάρεις τα ταραγμένα νερά ή να ανοίξεις νέους ορίζοντες.

Ένα υπέροχο αλληγορικό βιβλίο, που ο καθε ένας το ερμηνεύει διαφορετικά.
Η ιστορία “Στα κύματα της Έλλης” του Αντώνη Παπαθεοδούλου απογειώνεται από την καταπληκτική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, που συνδυάζει κολάζ και ξυλομπογιά με ακαταμάχητο συνδυασμό χρωμάτων.
Ταξίδια μακρινά ή κοντινά προβλέψιμα ή απρόβλεπτα γεμάτα εκπλήξεις από τα μικρά παιδιά.

Το παιδικό βιβλίο “Στα κύματα της Έλλης” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών, χωρίς να σημαίνει κατά τη γνώμη μου πως δεν μπορεί να το απολαύσει κι ένα μικρότερο παιδί με την ανάλογη “αναγνωστική” ωριμότητα.

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!