slider ΒΙΒΛΙΑ

Τα παιδιά μας μιλάνε. Εμείς τα καταλαβαίνουμε;

25 Μαρτίου, 2018

Μου αρέσει να διαβάζω επιστημονικά άρθρα που αφορούν τα παιδιά και τη γονεϊκή συμπεριφορά.
Σαφέστατα και επιζητώ κείμενα που απευθύνονται σε γονείς με έφηβους και προέφηβους, που καλύπτουν τις παρούσες δικές μου ανησυχίες και αναζητήσεις.
Όμως ποτέ δεν λέω όχι σε αναγνώσματα, που αφορούν γενικά την ψυχολογία του παιδιού.

Αγαπώ το διάβασμα και κάθε πληροφορία, κάθε γνώση νιώθω, ότι με βοηθά σαν άνθρωπο για να κατανοήσω συμπεριφορές του περιβάλλοντός μου και τον κόσμο γενικότερα.
Η εμπειρία των ενηλίκων δεν σημαίνει ότι αυτόματα φέρνει  μαζί της γνώσεις πάντα.

Οι επιστήμονες είναι αυτοί, που έρχονται να φωτίσουν καταστάσεις που αναγνωρίζουμε εμπειρικά και  κάποιες φορές δεν ξέρουμε να εξηγήσουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε σωστά.

Κι αυτός είναι ένας λόγος που δεν χάνω ευκαιρία να πάρω γνώμη ειδικού είτε μέσα από άρθρα και βιβλία, είτε και από προσωπική επαφή.

Γι’αυτό και χάρηκα, όταν πριν λίγο καιρό είχα την τύχη να συναντήσω την παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου.
Το όνομά της μου ήταν πολύ οικείο και σύντομα θυμήθηκα, ότι είχα διαβάσει το 1ο πρώτο βιβλίο της  με τίτλο “Μαμά, φοβάμαι…Κι εγώ παιδί μου” που μιλά για τους φόβους και τις φοβίες παιδιών και γονέων.
Μέσα από την ανάγνωσή του για πρώτη φορά  μου έγινε ξακάθαρη τη διαφορά των δύο εννοιών, φόβου και φοβίας.
Όταν έμαθα ότι κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο της με τίτλο “Γονείς, ακούστε μας!”  φυσικά και μου κίνησε το ενδιαφέρον να το διαβάσω.

Μπορεί να μην έχει στόχευση την περίοδο της εφηβείας (που με απασχολεί περισσότερο) και να είναι πιο γενικό, αλλά έχοντας ως κύριο θέμα το παιδί, θέλησα να το διαβάσω.

Ας δούμε μαζί όμως λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο:

Ας το παραδεχτούμε. Οι περισσότεροι γονείς κάνουμε “τα πάντα” για το παιδί μας, εκτός από ένα πράγμα: να το ακούμε,
Σπάνια το ακούμε αλήθινά. Σπάνια αφιερώνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε σε βάθος τί αισθάνεται, τί σκέφτεται, τί χρειάζεται.”
Ακούστε, λοιπόν, τα ίδια τα παιδιά που μιλούν για την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους.
Με διερμηνέα την παιδοψυχολόγο Σοφία Ανδρεοπούλου, κατανοήστε τί κρύβεται πίσω από τα λόγια τους και ανακαλύψτε τρόπους να διαχειριστείτε τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής, έτσι ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. 

Η θεματολογία καταπιάνεται με θέματα, που ενδιαφέρουν τον κάθε γονέα, όπως τους κανόνες και τα όρια, το φαγητό, τον ύπνο, τη σχέση των αδερφιών, το θάνατο, το διαζύγιο, το νέο σύντροφο του γονιού, τη χρήση της τεχνολογίας, την έλλειψη κινήτρου, αλλά και ψέματα, ταμπέλες και άλλα.

Η συγγραφέας μιλάει για το κάθε θέμα μέσα από ντοκουμέντα-λόγια παιδιών που έχει συναντήσει στην πολυετή εμπειρία της ως παιδοψυχολόγος.
Ομολογώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ αυτό το μοτίβο συγγραφής, αλλά σίγουρα είναι από τις λίγες φορές που η αμεσότητα της γραφής με κερδίζει τόσο.
Η κα Ανδρεοπούλου έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται στην απευθείας επικοινωνία της, τον οποίο αποτυπώνει αφοπλιστικά στο κείμενο.
Μιλά για τις ανησυχίες της με απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο, δίνοντας στον αναγνώστη τροφή για σκέψη. Με έναν περίεργο τρόπο η ανάγνωση αυτού του βιβλίου μετατρέπεται σε ένα σιωπηλό διάλογο.
Διάβασα για ανησυχίες που πέρασα με την κόρη μου σε μικρότερη ηλικία, συνάντησα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φίλοι και συγγενείς και κατέγραψα άποψη, την οποία θα μοιραστώ  μαζί τους και γιατί όχι, θα τους προτείνω να διαβάσουν το βιβλίο.
Θα το δανείσω, αλλά δεν θα το χαρίσω, γιατί θέλω να το έχω στη βιβλιοθήκη μας.

Βιβλία με επιστημονικές γνώμες, σκέψεις και απόψεις είναι καλό να τα έχουμε πρόχειρα στη βιβλιοθήκη μας.
Είναι εργαλεία στα οποία εγώ συχνά-πυκνά επιστρέφω.

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ: Γονείς, ακούστε μας

Και τώρα περιμένω, το επόμενο βιβλίο της, που εύχομαι να είναι σχετικό με την εφηβεία.

 

Μαμά Μαμαδοπούλου

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!