slider ΒΙΒΛΙΑ

Διακοπές online ή offline;

31 Ιουλίου, 2016

Διακοπές  είναι, ό,τι έχεις ανάγκη, για να χαλαρώσεις και να νιώσεις όμορφα.
Διακοπές  είναι, η αποφόρτιση, αλλά και η επαναφόρτιση.
Διακοπές  είναι, αφήνουμε πίσω ό,τι μας πιέζει και μας αγχώνει.
Διακοπές  είναι η “αποτοξίνωση”.

Oι τοξίνες της ζωής διαφοροποιούνται σε κάθε άνθρωπο.
Κατά τη γνώμη μου τοξίνη στη ζωή μας είναι οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, να χάνουμε τη γαλήνη μας, να αναλώνουμε την ενέργειά μας και στο τέλος να νιώθουμε αποδυναμωμένοι.
Τοξίνη είναι ό,τι ξεθωριάζει το ζωηρό χρώμα της ημέρας μας.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή με την έναρξη των διακοπών φίλων μου, αρχίζουν και οι δηλώσεις επιθυμίας για παράλληλες μέρες offline.
Το κατανοώ και το σέβομαι.
Συνήθως πριν τις διακοπές υπάρχει συσσώρευση της κούρασης (σωματικής και ψυχολογικής), οπότε μεγαλύτερη φόρτιση και φόρτωση κι έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι έχουν την ανάγκη να κάνουν ένα ολιγοήμερο sign out από καταιγισμό ερεθισμάτων.

Θα ήθελα όμως να καταγράψω πώς νιώθω για άλλη μία χρονιά πριν τις διακοπές μας σχετικά με αυτό το θέμα(για να μην μείνετε και με την απορία :p).
cell-1344985_1280

Όλα τα χρόνια που είμαι social media active, δεν ένιωσα την ανάγκη να θεωρήσω, ότι πρέπει να πάρω κάποιο απόφαση  σχετικά  για την περίοδο των διακοπών μου. Το blogging  και  τα άλλα social media προφίλ μου είναι κομμάτι του εαυτού μου.
Δεν αισθάνομαι, ότι υπάρχει λόγος να προαποφασίσω τη χρήση ή μη του διαδικτύου , όπως δεν προγραμματίζω, εάν θα παίρνω τη μητέρα μου τηλέφωνο καθημερινά στις διακοπές.
Δηλαδή, για μένα δεν αλλάζει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα την περίοδο των διακοπών.
Μπορεί να είμαι λιγότερο online, αλλά αυτό έχει να κάνει με το πόσο γεμάτη είναι η μέρα μου ή από την δική μου επιθυμία.

Δεν θα πιεστώ να είμαι αποσυνδεδεμένη (για να το πούμε και ελληνικά).
Θα ξεχάσω το κινητό μου, γιατί θα με έχουν απορροφήσει άλλα πράγματα (στιγμές με τους αγαπημένους μου, μια δραστηριότητα κλπ) ή και τίποτα.
Θα αφήσω το κινητό μου γιατί μπορεί να θέλω να κοιμηθώ, να διαβάσω ένα βιβλίο, να δω μια ταινία, να χορέψω  το βράδυ σε κάποιο bar.
Σίγουρα μπορεί να θελήσω να μοιραστώ τις στιγμές, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ότι θα το κάνω την ίδια στιγμή.
Μπορεί να το κάνω πιο μετά ή την επόμενη μέρα ή και ποτέ, γιατί σημασία θα έχει ότι έζησα τη στιγμή.
Δεν δίνουμε υπόσταση στις στιγμές, όταν τις μοιραζόμαστε διαδικτυακά.
Απλά τις απλώνουμε σε χώρο και το χρόνο και φυσικά τις καταγράφουμε στο album μας.

Θεωρώ, ότι το σημαντικό είναι να μην γίνεται κατάχρηση και να μην παραμελούμε τις παρέες μας, είτε αυτή είναι η οικογένειά μας, είτε οι φίλοι μας. Όταν χάνεται το μέτρο, δημιουργείται το πρόβλημα.
Στην κατάχρηση εγκλωβίζουμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας και επιπλέον δημιουργούμε απόσταση, σαν να απομακρυνόμαστε από την παρέα και να καθόμαστε αλλού.  Ούτε δημιουργεί όμορφα συναισθήματα, που νομίζω ότι είναι παρόμοια με αυτά της απόρριψης, αλλά επιπλέον χάνουμε την ευκαιρία να ζήσουμε στιγμές μαζί τους.
Ναι, στην κατάχρηση δημιουργούνται πολλά θεματάκια, τα οποία όμως δεν θεωρώ ότι έχουν άμεση σχέση ή αιτία τις διακοπές σαν κατάσταση.

M’αρέσει να περνάω όμορφα στις διακοπές με τους δικούς μου και δεν νιώθω ότι υπάρχει ανάγκη να κάνω διαχωρισμό των όμορφων στιγμών σε online ή  σε offline, αφού νιώθουμε ότι είμαστε μαζί και παρόντες στις στιγμές μας. 
Αφήστε που πιστεύω, ότι καμιά φορά το ένα δίνει χρώμα στο άλλο.
Όπου υπάρχει μέτρο, υπάρχει και ισορροπία.

Κι επειδή οι περισσότεροι φεύγετε τώρα για διακοπές, εύχομαι, να περάσετε υπέροχα! 🙂

 

Mαμά Μαμαδοπούλου

 

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!