slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

“ΤΟΥΡΤΑ ΑΡΚΟΥΔΟΣ” – Η ΣΥΝΤΑΓΗ :)

16 Οκτωβρίου, 2012

Κάθε χρόνο στα γενέθλια της μικρής φτιάχνω εγώ την τούρτα.

Από τα δικά μου παιδικά χρόνια, η τούρτα γενεθλίων θέλω να είναι από τα χέρια της μαμάς!

Μέχρι να μεγαλώσει η μικρή και να μου πει κάποια στιγμή :”Άσε, μάνα! Θα την πάρουμε απ’εξω!”.

Και πάλι θα φτιάξω, αλλά …μέχρι τότε βλέπουμε!

Φέτος, λοιπόν, ήθελα κάτι πιο ξεχωριστό και βρήκα το σχέδιο του αρκούδου.

Η συνταγή όμως που πρότεινε η Martha Stewart (http://www.marthastewart.com/899452/bear-cake-how ) ήταν πιο πολύ cake με επικάλυψη σαντιγύ, παρά τούρτα με γέμιση, έτσι όπως την ήθελα.

Και εδώ ξεκινά η αναζήτηση.

Ψάχνω να βρω συνταγή για παντεσπάνι και μπλέκομαι στο google και στο youtube. Είχα μια συνταγή, αλλά ήθελα μια ξεχωριστή.

Και βρίσκω τόσες που μπερδεύομαι.

Και σ’αυτό το σημείο αποφασίζω, ότι χρειάζομαι τη βοήθεια φίλης και ειδικού.

Η Χαρά (http://twitter.com/ch_charalampaki) είναι ο άνθρωπός μου.

Φτιάχνει καταπληκτικές δημιουργίες.

Θυμάστε την τούρτα των πρώτων γενεθλίων του Kids’Cloud; (Δείτε τη εδώ : http://www.kidscloud.gr/?p=2517 )

Ε, η Χαρά την είχε φτιάξει.

Της ζήτησα συνταγή για παντεσπάνι και μου έδωσε μία συνταγή παντεσπάνι σοκολάτα (επιλογή της εορτάζουσας).

Η βοήθεια της Χαράς ήταν τεράστια.

Είχε ανοιχτή γραμμή (ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης) και συνεχώς ήταν εκεί. Tηλέφωνα, μηνύματα, facebook…

Μου έδωσε συμβουλές και το σημαντικότερο, ήταν από τους ανθρώπους (σνιφ!) που πίστεψαν, ότι (σνιφ!) μπορώ να την πετύχω (σνιφ!).

Ευχαριστώ, Χαρά!! 😀

Η τούρτα βγήκε 4 κιλά περίπου σε ένα δίσκο 30 εκ Χ 50 εκ.

Το λέω για να υπολογίσετε ποσότητες παρακάτω.

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι!

Ή μάλλον πριν ξεκινήσετε,  θα σας πω να προσέξετε 2 πράγματα :

1. Bάση – Δίσκος για την τούρτα

Να χωράει η τούρτα στο ψυγείο, ε; (Σημαντικό!)

Την προηγούμενη ημέρα είχα μετρήσει το ράφι του ψυγείου μας που ήταν 30 Χ 50 και αγόρασα μία τέτοια βάση. Όμως τελικά αποδείχτηκε, ότι ήταν πάνω από 30 εκ το πλάτος του (σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του πωλητή), οπότε χρειάστηκε να το κόψω (και έσπασα ένα ψαλίδι, γιατί ήταν παχύ χαρτόνι). Γι’αυτό θα έλεγα, όταν είναι ν αγοράσετε τη βάση, πάρτε τη μεζούρα μαζί σας για καλό και για κακό.

2. Το πατρόν

Ο σχεδιασμός του πατρόν καλό θα είναι, να γίνει πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. Το θεώρησα εύκολο (και δεν ήταν τελικά).Προσπάθησα να το κάνω την ώρα που ψηνόταν το πρώτο παντεσπάνι και ήμουν μέσα στο άγχος, γιατί δεν το πέτυχα με την πρώτη προσπάθεια.  Σχεδίασε, σβήσε, ξανασχεδίασε, ξανασβήσε!

Θα πρότεινα να το σχεδιάσετε μία μέρα πριν και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ μετά μην πετάξετε τα κομμάτια. Μπορεί να ξαναχρειαστεί ή να τα δανείσετε σε κάποια φίλη (ή να τα αντιγράψετε ίσως…), που θέλει να κάνει το ίδιο. Δεν είναι εύκολο σας λέω, αν δεν το έχετε πολύ με το σχεδιασμό.

Θα καταθέσω, ότι η μικρή την ημέρα εκείνη είχε πάρει μαζί της το χάρακα που είχα βγάλει για να κάνω τις μετρήσεις και έτσι το έργο μου ήταν ακόμη πιο δύσκολο! ;p

 

Υλικά για ένα παντεσπάνι

*100 γρ. σοκολάτα κουβαρτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)

*225 ml καυτό νερό (χρειάζεται για να λιώσει η κουβερτούρα- μπορείτε να προσθέσετε μισή κουταλιά στιγμιαίο καφέ για να γίνει πιο αρωματική η ζύμη)

* 400 γρ. ζάχαρη

* 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

* 120 γρ.σκόνη κακάο

* 2 κ.γ. μαγειρική σόδα

* 3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

* 1 κ.γ. αλάτι

* 3 μεγάλα αυγά

* 120 ml φυτικό λάδι

* 260 ml ξυνόγαλα

– Σε ένα μπρίκι ζεσταίνετε το νερό με τον καφέ. Σε ένα μπωλ έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα. Μόλις το νερό ζεσταθεί καλά, λιώνετε την κουβερτούρα.

– Στον κάδο του μίξερ βάζετε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

– Σταματάτε το μίξερ και ανοίγετε μία λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τα αυγά, το λάδι και το ξινόγαλα. Τα χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα για 4′ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα προσθέτετε λίγο λίγο τη λιωμένη κουβερτούρα.

– Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαρθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

– Σε ένα τετραγωνο ταψί απλώνετε αλουμινόχαρτο (προσεκτικά να μην είναι τσαλακωμένο και να έχει στρωθεί καλά, γιατί θα σας βγουν σημάδια όταν θα έχει ψηθεί).

– Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 20′ στην προτελευταία σχάρα. Όταν έχει ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει για 20′-30′ και μετά το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες.

 

Για να το ξεφορμάρω, γύρισα τούμπα (ανάποδα, πώς το λέτε; ) το ταψί

Τούμπα το παντεσπάνι :p

Εάν έχετε σκοπό να κάνετε τον αρκούδο χωρίς γέμιση, δεν χρειάζεται να κάνετε κι άλλη δόση παντεσπάνι.

Την ώρα που σχεδίαζα το πατρόν, συνειδητοποίησα, ότι εάν έκοβα δύο “αρκούδους” παντεσπάνια πάνω-κάτω με γέμιση ενδιάμεσα, δεν θα έφτανε η τούρτα για όλους (ή έτσι νόμιζα…τέλος πάντων), οπότε αποφασίζω με το πρώτο παντεσπάνι να καλύψω όλο το δίσκο και το δεύτερο, που θα έφτιαχνα να ήταν αυτο που σαν σχέδιο θα “ακουμπούσε” επάνω στη βάση παντεσπάνι. Εάν έχετε σκοπό να φτιάξετε τη συνταγή με δύο παντεσπάνια και γέμιση, θα σας πω, να προσεξετε η βάση να είναι ίσια, γιατί π.χ. αν στις άκρες είναι πιο χαμηλή-λεπτή η ζύμη, τα αυτάκια θα πέφτουν προς τα πίσω.
Τί εννοείται πού το ξέρω; Φιου, φιου, φιου!! Ναι! Στις δύο άκρες ήταν ελάχιστα πιο λεπτή η ζύμη οπότε κάτω από τα αυτάκια έβαλα μικρά κομμάτια -τάκους (:p) από το παντεσπάνι που είχε περισσέψει, για να τα σηκώσω. Όλα καλά!

Η Χαρά μου έστειλε και συνταγή για σαντιγύ, αλλά επειδή αγχώθηκα, είπα να μην με πιέσω κι άλλο, οπότε προτίμησα τις  στιγμής του εμπορίου.

Πήρα λοιπόν, 2 κουτιά κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα και 1 κουτί (με 2 σακκουλάκια) σαντιγύ.

Εφτιαξα την κρέμα ζαχαροπλαστικής (2 σακκουλάκια).

Το μισό το άπλωσα στη βάση-παντεσπάνι και είχα μία ιδέα! Τιν! (Ο γλόμπος!)

Πήρα λίγη μαρμελάδα βύσσινο και την ανακάτεψα εδώ κι εκεί. Έτσι, για τσαχπνιά στη γεύση.

Στη συνέχεια η βάση μπαίνει στο ψυγείο.

Και τώρα που έχει κρυώσει το δεύτερο παντεσπάνι, αρχίζει η κοπτική.

Σημείωση :Επειδή υπάρχει περίπτωση να μην σας χωρέσουν και τα 2 παντεσπάνια στο ψυγείο, γιατί φαντάζομαι ότι κι εσείς δεν ζείτε σε ζαχαροπλαστείο, όπως κι εγώ, έτσι ώστε να έχετε επαγγελματικό ψυγείο,  θα σας πω ότι και που το άφησα έξω δεν έπαθε κάτι, απλά είναι πιο εύκολο να “σπάσει”. Συνεχίζω.

Με μία μεγάλη σπάτουλα παίρνετε κομμάτι-κομμάτι (ξεκινώντας από το κεφάλι) και τα ακουμπάτε στη βάση παντεσπάνι.

Η κρέμα ζαχαροπλαστικής λειτουργεί και ως  “κόλλα” των κομματιών.

Επειδή υπέθεσα, ότι το παντεσπάνι θα είναι πολύ στεγνό, στο δεύτερο (στα κομμάτια του αρκούδου) έβαλα ελάχιστο σιρόπι, που έφτιαξα με νερό και βυσσινάδα.

Αφού κόλλησα κομμάτια, ο αρκούδος (πλέον) μπήκε στο ψυγείο.

Ε, μην αναρωτιέστε! Τα σημεία που περισσεύουν τα κόβετε ΑΠΑΛΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΑ με ένα μαχαίρι.

Λέω “απαλά και ήρεμα” γιατί είναι πολύ εύκολο να σας “σπάσει’ το παντεσπάνι και να χρειάζεστε άλλο χερι ή άλλο πόδι.

Και τώρα έπρεπε να ετοιμάσω τη σαντιγύ.

Έλα μου, όμως, που βρήκα μόνο λευκή σαντιγύ και ο αρκούδος μας δεν είναι πολική αρκούδα, αλλά καφετί.

Με ένα συνδυασμό γνωμών (από τη Χαρά και τους φίλους του twitter – να είστε καλά όλοι), έφτιαξα το πρώτο φακελλάκι. Χτύπησα τη σαντιγύ και έλιωσα 1 κουβερτούρα. Επειδη δεν έγινε πολύ σκούρο, άρχισα να προσθέτω κουταλιές κακάο. Όσες κουταλιές κακάο πρόσθεσα,τόσες άχνη ζάχαρη πρόσθεσα. Μόνο με το κακάο πικρίζει αρκετά (δεν με χάλαγε, αλλά…άλλο εγώ).

Έβαλα τη σαντιγύ στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Στη συνέχεια με ένα κορνέ άρχισα να  “στολίζω” τον αρκούδο με το σγουρό τρίχωμά του.

Ομολογώ, ότι στην κοιλιά δεν πέτυχα και τόσο το σγουρό τρίχωμα και βγήκε λίγο διαφορετικό το σχέδιο, οπότε και εσείς να το προσέξετε, γιατί σε κάποιους μπορεί να θυμίσει κάτι άσχημο. Ε…θα σας το πω κι ας χαλάει το image του δικού μου! :p Μπορεί να θυμίσει σκουληκάκια ή αντεράκια. Το είπα. :p

Δύο ευτράπελα (τώρα που τελείωσε- τότε δεν ήταν):

* H μικρή τριγύριζε στην κουζίνα και μου ξεκόλλησε ένα αυτί και έσπασε ένα χέρι του αρκούδου! Ο.Μ.G.!!

Ευτυχώς είχα κρατήσει υπολείμματα από το δεύτερο παντεσπάνι και κόψε-ράψε το διόρθωσα.

*  Παρά το γεγονός, ότι φτιάχνοντας το δεύτερο σακκουλάκι σαντιγύ, έβαλα τις ίδιες αναλογίες κουβερτούρα, κακάο και ζάχαρη άχνη, το χρώμα δεν βγήκε ίδιο, οπότε κι έκανα δοκιμές μέχρι να το πετύχω.

Για να τονίσω αυτάκια, χεράκια, πατουσάκια έβαλα τρούφα, για μάτια και μύτη έβαλα καραμέλες και το “κάδρο” γύρω γύρω το στόλισα με τριμμένο μπισκότο (υπάρχει έτοιμο, αλλά προτίμησα να σπάσω 4 μπισκότα μόνη μου).

Τελειώνοντας ήθελα να τον κάνω επίσημο και του έβαλα ένα κόκκινο παπιγιόν!

Έτοιμος!

Αντικειμενική δεν είμαι, αλλά έχω την εντύπωση, ότι ήταν νόστιμη τελικά.

Δεν τη λες ελαφριά τούρτα, ε;

Να τα λέμε αυτά.

Η μικρή το χάρηκε την ημέρα των γενεθλίων της.

Του είχε δώσει και όνομα: Μπαλού!

Όταν ήρθε η ώρα, να τον μοιράσω στον κόσμο, ξεκίνησα από τα πόδια και όχι το πρόσωπο! ;p

Δεν είναι απίστευτη η ψυχολογία; 😉

Πάντως δεν την λες εύκολη τούρτα.

Ούτε δύσκολη.

Είναι πολύπλοκη και ναι, αν δεν έχετε ξανακάνει κάτι παρόμοιο, δώστε ένα περιθώριο 2 ημερών μπροστά σας.

Το σημαντικότερο για μένα, ήταν ότι ήθελα να κάνω μία ξεχωριστή τούρτα για την κόρη μου, προσπάθησα και νομίζω, ότι κάτι κατάφερα.

Έμοιαζε με αρκούδο!

Και φαγώθηκε. 🙂

Να είμαστε καλά και του χρόνου!

😀

 

 

7 Σχόλια

  • Reply poseginamana.gr 16 Οκτωβρίου, 2012 at 11:27 πμ

    Εύγε και συγχαρητήρια! Άθλος, άθλος η τούρτα δεν το συζητώ! Κι εμείς έχουμε γενέθλια 5 Νοεμβρίου και δεν έχω καθόλου εμπειρία! Ωραία ιδέα για τούρτα αλλά επειδή δεν έχω εμπειρία από παντεσπάνι μήπως να φτιάξω κάτι πιο απλό; όλες οι γνώμες ευπρόσδεκτες!

    • Reply KidsCloud 16 Οκτωβρίου, 2012 at 10:36 μμ

      Ωωωωω!! Ευχαριστώ πολύ!! 🙂
      Το παντεσπάνι δεν είναι δύσκολο. Μη σε φοβίζει. (Μπορείς πάντα να αγοράσεις έτοιμο!)
      Θα σου πρότεινα, να κάνεις τη μία δόση και να το μοιράσεις σε δύο στρογγυλά ταψάκια και να ψήσεις μία πιο μικρή τούρτα.
      Πάρε μία κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής (για γέμιση),μια σαντιγύ στιγμής για να καλύψεις την τούρτα γύρω γύρω και πάρε πολλά kit kat και smarties.
      Δες την ιδέα εδώ : http://www.recipegirl.com/2011/11/02/kit-kat-birthday-cake-and-a-recipe-girl-cookbook-deal/

      Και καλή επιτυχία! 🙂

  • Reply vivi 16 Οκτωβρίου, 2012 at 12:32 μμ

    Επειδή δεν το΄χω με τα γλυκά αλλά το΄χω στο να τα τρώω όποτε ξαναφτιάξεις καλεσέ μας!!Δεν θα μείνει τίποτα δτο υπόσχομαι!!!!Σλουρπ και πάλι σλούρπ!!!!xoxoxo

    • Reply KidsCloud 16 Οκτωβρίου, 2012 at 10:38 μμ

      Xαχαχαχα!! ΟΚ! 🙂

  • Reply pepi 10 Οκτωβρίου, 2013 at 9:38 πμ

    Δαν υπάρχει ποτέ περίπτωση….ΜΠΡΑΒΟ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΠΙΑ

    • Reply KidsCloud 10 Οκτωβρίου, 2013 at 9:48 πμ

      Ποτέ μην λες ποτέ (ούτε πάντα….άσχετο! ;p)!
      Όλα γίνονται! Άμα θες, σε βοηθάω πάντως (η ειδήμων και καλά….;p)!

  • Reply ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ! | KidsCloud.gr 15 Οκτωβρίου, 2013 at 9:24 μμ

    […] του Μπαλού (της τούρτας Αρκούδου δείτε την εεεεδώ:  “Τούρτα Αρκούδος – Η συνταγή “), φέτος η 8χρονη δεσποινίς ζήτησε να φτιάξουμε μία […]

  • Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!