Όλα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να’χουν γίνει και στη δική μας χώρα και οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζόρτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος.
Δεν θυμάμαι ακριβώς, πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια.
Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του.
Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ‘χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου.
Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς.
Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν “πιο ίσοι από τους άλλους”, κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά-αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.
Μια κλασική ιστορία ειπωμένη με τρόπο που θα συναρπάσει τα παιδιά!
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η Φάρμα των Ζώων του Τζόρτζ Όργουελ είναι μια αλληγορική και σκληρή ιστορία, που αποτυπώνει μια σκοτεινή πολιτική περίοδο του προηγούμενου αιώνα, καθρεφτίζοντας παράλληλα στιγμές της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα λογοτεχνικό έργο, που δεν απευθύνεται σε μικρά παιδιά.
Δεν είναι μόνο σκληρό και σκοτεινό, αλλά υπάρχει αυτή η αίσθηση απαισιοδοξίας, που δεν νομίζω πως είναι κάτι που θα θέλαμε να γνωρίσουν τα παιδιά σε μια τρυφερή ηλικία που η ψυχή τους πρέπει να είναι γεμάτη φως.
Είναι πολύ σημαντικό όμως, να γίνουν δέκτες των δυνατών μηνυμάτων, που υπάρχουν στο κλασικό έργο του Όργουελ και αφορούν την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, τη σημασία του κοινού καλού και το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας.
Χάρηκα πολύ, όταν είδα ότι “Η Φάρμα των Ζώων” κυκλοφόρησε σε διασκευή για παιδιά ηλικίας από 9 ετών.
Οφείλω να ομολογήσω, ότι αναζήτησα να το διαβάσω, γιατί ήμουν πολύ περίεργη να δω την προσέγγισή του.
Ο Μιχάλης Μακρόπουλος προσεγγίζει την ιστορία με λίγο διαφορετική ματιά αισιόδοξη και ελπιδοφόρα.
Χωρίς να αφαιρεί κάτι από τη σοβαρότητα του βασικού λογοτεχνικού έργου του Όργουελ, κινεί το ενδιαφέρον των παιδιών βάζοντάς τα στη διαδικασία να προβληματιστούν και δίνοντας σε εμάς τους μεγαλύτερους αφορμές για να κάνουμε συζητήσεις για ηθικές αξίες και αρχές.
Δεν θα το εντάξω στην κατηγορία “παραμύθια”. Θα το χαρακτήριζα παιδικό αλληγορικό μυθιστόρημα.
Ένα βιβλίο 88 σελίδων με πλούσιο κείμενο, που αν και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών, θα πω ότι ο κάθε γονιός θα αποφασίσει γνωρίζοντας την αναγνωστική ωριμότητα του παιδιού του (αν υπάρχει τέτοιος δόκιμος όρος).
Η εκφραστική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Φάρμας με εκείνα τα χρώματα, που δημιουργούνται στο μυαλό του ο ενήλικας αναγνώστης που διαβάζει το βιβλίο του Όργουελ (εντάξει…λίγο πιο φωτεινά, γιατί όπως είπαμε το κείμενο δεν έχει τη σκοτεινιά του πρωτότυπου).
Στην παιδική εκδοχή της “Φάρμας των Ζώων” υπάρχουν δύο παιδιά, που σε αντίθεση με τον κύριο και την κυρία Τζόουνς αγαπούν τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν.
Το κείμενο σαφέστατα είναι πιο ανάλαφρο με πινελιές χιούμορ και χαμόγελου.
Ένα βιβλίο, που είναι ιδανικό για αναγνώσεις “μαζί” και όπου πέρα από την έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον με δικαιοσύνη, ελευθερία, ισότητα και σεβασμό με υπεύθυνους πολίτες του κόσμου, προετοιμάζει το έδαφος για την αγάπη της ενήλικης ανάγνωσης του αριστουργήματος του Όργουελ.
Το παιδικό βιβλίο “Η Φάρμα των Ζώων” του Τζόρτζ Όργουελ σε κείμενο του Μιχάλη Μακρόπουλου και εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments