slider ΔΙΑΦΟΡΑ

«Επίσκεψη στο Μουσείο Παιχνδιών»

23 Απριλίου, 2018

Υπάρχει ένα μουσείο που στο άκουσμά του, κάθε παιδί θα θέλει να πάει.
Όπως και κάθε μεγάλος, βέβαια, αφού εκεί θα έχει ραντεβού με την παιδικότητά του.

Αναφέρομαι στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών,  το οποίο λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια.
Η ιστορία του παιχνιδιού, λοιπόν,  στεγάζεται πλέον σε ένα υπέροχο διατηρητέο αρχοντικό, την Οικία Κουλούρα στο Παλαιό Φάληρο.

Πόσο μου αρέσει, όταν κτήρια που σε άλλες εποχές έχουν ζήσει μεγαλεία, αναβιώνουν στη σύγχρονη εποχή ιστορίες πολιτισμού.
Και αν μη τι άλλο, το παιχνίδι  είναι από τις πρώτες ενδείξεις πολιτισμού, αφού όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα από αυτό μαθαίνουν τον κόσμο.

Περιφερόμουν στο χώρο και σκεφτόμουν πόσο δύσκολη θα μπορούσε να είναι η διατήρηση μιας τέτοιας συλλογής.


Ένα παιχνίδι ζει στα χέρια των παιδιών.
Αυτό σημαίνει, ότι τις περισσότερες φορές δεν μπορεί  να διατηρηθεί σε μια καλή κατάσταση.
Κι όμως σε αυτή την έκθεση συνάντησα παιχνίδια εύθραυστα σε άριστη κατάσταση, παιχνίδια αιώνων που είχαν διατηρηθεί σαν καινούρια και στέκονταν εκεί μπροστά μου.


Πυρήνας του μουσείου είναι η συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης.

Παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ου αιώνα, επιτραπέζια, καθώς και εθιμικά παιχνίδια.

Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν παιδιά. Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ο αιώνα, κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία , καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.


Μπαίνοντας στο χώρο θυμήθηκα εκείνο το συναίσθημα, όταν μικρή περνούσα έξω από τις βιτρίνες των παιχνιδάδικων και έκανα όνειρα για το παιχνίδι που θα μου έκαναν δώρο στη γιορτή μου ή τα Χριστούγεννα.

Παρέα με την κόρη μου παρατηρούσαμε τα εκθέματα και διαβάζοντας τις επεξηγήσεις.

Όπως έχω ξαναπεί στο άρθρο μου, «Μες στο Μουσείο» η επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν πρέπει να είναι απλά η στείρα παρατήρηση των εκθεμάτων.

Οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στα εκθέματα να αφιερώσουμε έστω λίγο χρόνο και να εκτιμήσουμε την αξία τους, την ιστορία που κουβαλούν, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάποιων ανθρώπων.

Μαμά και κόρη παρατηρούσαμε τα παιχνίδια  με εμένα να μιλάω για τους αριστοτέχνες δημιουργούς, που πριν από αιώνες έφτιαχναν αυτά τα έργα τέχνης.

Με λιγότερα εργαλεία πολύ πιο απλά, σχεδίαζαν «ευρεσιτεχνίες»,  που άνοιξαν δρόμο για τις εξελιγμένες δημιουργίες του μέλλοντος.

Παράλληλα  άρχισα να κάνω εικόνα τη χαρά εκείνων των παιδιών, που πήραν στα χέρια τους για πρώτη φορά αυτά τα παιχνίδια.
Παιδιά, που μεγάλωσαν και κρατώντας ως ενθύμια κάποια από αυτά, διατήρησαν την επαφή με εκείνη την εποχή της αθωότητας, εποχή που ένα παιχνίδι ήταν αρκετό για να φέρει την ευτυχία γνωριμίας με τον κόσμο.

Σε ένα από τα παιχνίδια που σταθήκαμε λίγο περισσότερο ήταν αυτή η κούκλα που είχε ως χρονολογία δημιουργίας το 1740!!!
Μοιράστηκα τη σκέψη μου με τη μικρή.
Κάποιο κοριτσάκι πριν από σχεδόν 300 χρόνια πήρε δώρο αυτή την ούκλα, η οποία πέρασε στους απογόνους της και από γενιά σε γενιά και έφτασε σήμερα σχεδόν άθικτη να είναι μπροστά μας και να μας κοιτάει.

Ξεκινώντας από τον 1ο όροφο του μουσείου αρχίζει μια ιστορική διαδρομή με τα πρώτα παιχνίδια που βρέθηκαν από την αρχαιότητα, την κατασκευή των παιχνιδιών, τις κούκλες, τα μηχανικά παιχνίδια, τις κατασκευές, αλλά και τα οπτικά παιχνίδια.


Κατεβαίνοντας στο υπόγειο και όσο διασχίζουμε το χώρο, οι μεγάλοι συναντάμε την παιδικότητά μας και τα παιδιά γνωρίζουν κομμάτια από αυτή.


Είδα παιχνίδια που έχει η μαμά από την παιδική της ηλικία, ακόμη και παιχνίδια της γιαγιάς μου.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν βρέθηκα μπροστά σε εκείνο το κομμάτι της πρώτης δικής μου παιδικής ηλικίας, όταν είδα  τον Μπαρμπα Μυτούση και τα ανηψούδια του.
Βρέθηκα μπροστά στον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα και με έπιασε ένα ρίγος.

Οι κούκλες που μικρή χάζευα στην τηλεόραση και ταξίδευαν τη φαντασία μου, ήταν εκεί μπροστά μου, πίσω από τη βιτρίνα.

Είναι απίστευτο πως με τη σκέψη μας δίνουμε ψυχή σε κάτι  άψυχο.
Ήταν 3 κούκλες, κι όμως εγώ συγκινήθηκα λες κι έβλεπα φίλους μου από μία ηλικία μακρινή αλλά τόσο κοντινή στην ψυχή μου.

Ξαφνικά ένιωσα, πως έγινα εκείνο το κορίτσι με τα κοτσίδια που τα απογεύματα περίμενε  να ξεκινήσει  η αγαπημένη της παιδική εκπομπή στην τηλεόραση.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω αναλυτικά τι περιλαμβάνει η συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών.
Θα έλεγα ότι είναι μια ιστορική αναδρομή στην αθωότητα, που αξίζει να την ζήσουμε με τα παιδιά μας και να της αφιερώσουμε με την ψυχή μας το χρόνο, που της πρέπει.


Παρακολουθούμε μαζί την εξέλιξη του παιχνιδιού και έμμεσα την εξέλιξη της κοινωνίας.
Μεγάλος θαυμασμός για αυτά τα έργα τέχνης, που ήταν προάγγελοι πολλών παιχνιδιών που κατασκευάστηκαν και αγαπήθηκαν από τα παιδιά των επόμενων γενεών.
Να, λοιπόν, ακόμη ένα σημείο που το παρελθόν συναντιέται με το παρόν και προχωρά στο μέλλον.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών Παιχνιδιών είναι μια όμορφη πρόταση για βόλτα.

Εμείς είναι σίγουρο ότι θα την επαναλάβουμε.
Την επόμενη φορά όμως, θα έχω μία ακόμη γενιά  μαζί μου.
Θα πάω με τη μαμά μου.

Το Μουσείο Παιχνιδιών βρίσκεται στη Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο

Πέμπτη, Παρασκευή,Σάββατο, Κυριακή:10:00 – 18:00

Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τις ακόλουθες αργίες:
25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου,
Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.

Γενική είσοδος:€ 9
Η είσοδος για τα παιδιά είναι δωρεάν (για την ακρίβεια για ηλικία έως 22 ετών- πολύ μου αρέσει αυτό)

ΜΕΙΩΜΕΝΟ
Γενική Είσοδος:€7
Δημοσιογράφοι:€ 1

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ για φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών,εκπαιδευτικούς,αρχαιολόγους, συντηρητές αρχαιοτήτων, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, κατόχους κάρτας του ΥΠΠΟ, Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε Mέλη του Μουσείου Μπενάκη, κατόχους κάρτας ανεργίας, νέους κάτω των 22 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, ξεναγούς, μέλη του ICOM και “φίλους του του Μουσείου Μπενάκη”

ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : Εισιτήριο «Εμπειρία Μουσείου Μπενάκη» στην τιμή των €25, που θα αφορά μία επίσκεψη σε κάθε έκθεση σε όλα τα κτήρια, με χρονική ισχύ 3 μηνών.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ : ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ :217, 550, 860, A1, B1, B2 – ΤΡΑΜ (στάση ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ)
ΑΜΕΑ : Η είσοδος του Μουσείου που βρίσκεται επί της Τρίτωνος διευκολύνει την πρόσβαση σε άτοµα µε κινητικά προβλήµατα, αναπηρικά καθώς και παιδικά καροτσάκια. Τηλ.: 212 6875280 – Email:toy-museum@benaki.gr
Τηλ. Εκπαίδευση: 210 3671 067-9 (Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 -14:00)

___________________________________________________________________________________________

Αυτό το άρθρο το δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Δέλτα moms.

No Comments

Leave a Reply

You Might Also Like

 

Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
διαγωνισμούς κ.α.

Διεύθυνση email

Subscribe!