Όσοι είστε στην παρέα μου εδώ και καιρό σε τούτο το blog, γνωρίζετε πόσο πολύ αγαπάω το βιβλίο και εγώ, αλλά και η κόρη μου.
Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μου.
Σπάνια περίπτωση, να μην βρω χρόνο να διαβάσω έστω και λίγες σελίδες μέσα στην ημέρα.
Αν και μεγάλο ενδιαφέρον της έφηβης έχει κλέψει το smartphone και ο μαγικός κόσμος του internet, συνεχίζει να διαβάζει βιβλία.
Η αγάπη για το βιβλίο μαθαίνεται και νομίζω, ότι σε αυτό το θέμα έχω καταφέρει να της”κολλήσω το μικρόβιο”.
Υπάρχουν όμως και παιδιά, που δεν αρέσκονται και τόσο (έως καθόλου) στην ανάγνωση βιβλίων.
Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί, αλλά δεν είναι της παρούσης να σας παρουσιάσω τις απόψεις μου πάνω στο θέμα.
Μπορώ να σας πω όμως με σιγουριά, ότι υπάρχουν τρόποι να φέρουμε το παιδί κοντά στο βιβλίο.
Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει, επιβάλλοντας στο παιδί την υποχρεωτική ανάγνωση.
Θα το μισήσει και είναι και πολύ λογικό.
Πρέπει να το μυήσουμε στη μαγεία της ανάγνωσης, να κάνουμε μαζί από μικρή ηλικία (όσο το δυνατόν πιο μικρή) πολλές αναγνώσεις και το βασικότερο, να κάνουμε τη διαδικασία ενδιαφέρουσα.
Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ σημαντικό το ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδόσεις για όλα τα γούστα.
Έτσι και η σειρά “Οι Απόλυτοι Ήρωες του Ποδοσφαίρου” θεωρώ, ότι είναι από εκείνα τα βιβλία, που θα διαβάσουν με ενδιαφέρον τα παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο και την ανάγνωση, αλλά ίσως προσελκύσουν και παιδιά που δεν διαβάζουν εύκολα (ή καθόλου), αλλά αγαπούν το ποδόσφαιρο και τα μεγάλα αστέρια του αθλήματος.
Το ενδιαφέρον να μάθουν για τη ζωή των αγαπημένων ποδοσφαιριστών, πώς ξεκίνησαν και τη μετέπειτα πορεία τους, είναι μια πολύ καλή αφορμή.
Κι επειδή μιλάμε για σειρά βιβλίων, είναι ένας ωραίος τρόπος να δημιουργηθεί μία συνήθεια που μπορεί να ενεργοποιήσει και να δημιουργήσει νέους αναγνώστες.
Η σειρά “Οι Απόλυτοι Ήρωες του Ποδοσφαίρου” των Ματ και Τομ Όλντφιλντ περιλαμβάνει βιβλία που αφορούν το Ρονάλντο, το Μέσι, το Νεϊμάρ και το Σαλάχ και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-11 ετών, αλλά νομίζω ότι κι ένα παιδί λίγο μεγαλύτερο, που δεν έχει μεγάλη επαφή με τα βιβλία, μπορεί να το ακολουθήσει χωρίς να βαρεθεί.
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments