Και μετά ήρθε ο έρωτας.
Είναι από εκείνες τις φορές, που έχω τόσο πολλές σκέψεις και εντυπώσεις που ξεπετιούνται η μία μετά την άλλη, που δεν ξέρω, αν υπάρχει άκρη του νήματος να ξεκινήσω.
Επειδή όμως πρέπει να αρχίσω από κάπου, θα επιλέξω ως αρχή το όνομα του αγαπημένου μου δημιουργού, Oliver Jeffers.
Τον θαυμάζω για τη φαντασία του και την ποικιλία των τρόπων, που την αποτυπώνει.
Η συνεργασία του με τον εικαστικό Sam Winston είχε ως αποτέλεσμα ένα αριστούργημα από αυτά, που θα ήθελες να υπήρχε τρόπος να το κρεμάσεις σε περίοπτη θέση σε κεντρικό τοίχο του σπιτιού σου, το βιβλίο “Ένα παιδί από βιβλία”.
Ετοιμαζόμουν να γράψω “παιδικό βιβλίο”, αλλά νομίζω ότι αυτό το έργο είναι πολύ περισσότερα.
Η βασική ιστορία έχει κάπως έτσι:
Ένα κορίτσι φτιαγμένο από βιβλία πλέει με τη σχεδία του σε μια θάλασσα λέξεων,
ώσπου φτάνει στο σπίτι ενός αγοριού.
Το προσκαλεί να πάει μαζί του σε μια περιπέτεια στον κόσμο των ιστοριών,
εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν με τη βοήθεια της φαντασία.
Όμως η καταγραφή της ιστορίας εμπεριέχει πολύ περισσσότερα.
Άπειρα πράγματα.
Όσα μπορούν να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους όλοι οι διαφορετικοί άνθρωποι, που διαβάζουν βιβλία.
Η αφήγηση που μέσα από τα γράμματα σε παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι μέσα σε μία βάρκα φτιαγμένη από λέξεις, σε μια θάλασσα σελίδων και σε οδηγεί σε μέρη αληθινά, φανταστικά, φωτεινά, σκοτεινά, παραμυθένια, τρυφερά, άγρια, που δεν έχουν σύνορα και όρια.
Όχι, δεν είναι όριο ο ουρανός.
Στον κόσμο αυτό, το σπίτι είναι μαζί μας πάντα, στο μυαλό μας.
Εκεί που η φαντασία πλάθει έναν χώρο με μόνα υλικά τις λέξεις και χωρίς να χρειάζονται κλειδιά ασφαλείας για την είσοδο.
“Γιατί η φαντασία είναι ολονών!”
Το αριστούργημα των Jeffers και Winston περιέχει κυριολεκτικά αποσπάσματα από 40 κλασικά παραμύθια, που ταξιδεύουν διαχρονικά την φαντασία παιδιών όλων των εποχών.
Παιδιών, που όσο κι αν μεγαλώνουν, όσο κι αν ωριμάζουν σε ένα μέρος του μυαλού τους κρατούν ζωντανό ένα σπίτι επινόησης, που τους θυμίζει ότι ο κόσμος δεν έχει όρια και εκείνα το ξέρουν πολύ καλά, από εκείνη την πρώτη ηλικία.
Εκείνη την ηλικία που η φαντασία είναι οδηγός στην ανακάλυψη του κόσμου και των ονείρων μιας ευτυχισμένης ζωής.
Τις περισσότερες φορές αρκεί απλά να ανοίξουμε ένα βιβλίο και η πρώτη σελίδα θα γεμίσει το χώρο φως.
Οφείλω να πω, ότι πέρα από το υπέροχο έργο των δύο βασικών δημιουργών, Oliver Jeffers και Sam Winston, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Φίλιππο Μανδηλαρά για την απόδοση του κειμένου, στην Ευτυχία Λιάπη για την προσαρμογή των εικονογραφήσεων στα ελληνικά και βέβαια στις Εκδόσεις Ίκαρος για όλη την επιμέλεια και έκδοση του.
Μένω άφωνη με το γεγονός, ότι όλες αυτές οι εικόνες φτιαγμένες στην αγγλική γλώσσα, έπρεπε να ταιριάξουν στην ελληνική απόδοσή τους με τέτοια λεπτομέρεια σε κάνουν να χαζεύεις την κάθε σελίδια για ώρα.
Κάθε δισέλιδο κι ένα διαφορετικό παραμύθι, ταιριαστό με το περιεχόμενό της.
Δεν ξέρω, εάν μπορώ να σας το εκφράσω σωστά, αλλά από την ώρα που πήρα αυτό το βιβλίο στα χέρια μου, είναι από εκείνες τις φορές που νιώθω πλούσια, γιατί απέκτησα κάτι πολύτιμο.
Ένα έργο τέχνης για τη βιβλιοθήκη μας.
Και όπως κάθε φορά, εγώ το βάζω στη δική μου βιβλιοθήκη, σε ανύποπτη στιγμή η κόρη μου το βάζει στη δική της, σε άλλη ανύποπτη στιγμή το ξαναπαίρνω και πάει λέγοντας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος και τιμήθηκε με το βραβείο The Bologna Ragazzi Award 2017, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον κόσμο των παιδικών εκδόσεων και συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το βραβείο Goodreads Choice Award 2016 στην κατηγορία εικονογραφημένων βιβλίων.
Τη λατρεία μας για τον υπέροχο Oliver Jeffers μπορείτε να την διαπιστώσετε και εδώ : Βιβλία του Oliver Jeffers στο KidsCloud.gr
Σημείωση : Tην ιδέα για τη φωτογραφία του βιβλίου, την “έκλεψα” από μία φωτογραφία από το Facebook fan page των Εκδόσεων Ίκαρος.
Μαμά Μαμαδοπούλου
No Comments