Εντάξει. Δεν είναι και κάτι απλό τύπου “Μαμά, θέλω να κάνω τα μαλλιά μου κοτσίδες ή να τα κόψω κοντά” ή
“Μαμά, θέλω να τρυπήσω τ’αυτιά μου” ή
“Μαμά, θέλω να κάνω τατουάζ” (Και βέβαια, παιδί μου!
Αρκεί να είναι “I Love Mom!” τατουάζ :p).
Μου ζήτησε, να φορέσει σιδεράκια.
Είπα κι εγώ, θα είδε τις τελευταίες εμφανίσεις της Μαντάααανα (βλ.Μadonna) και θα ξεπατίκωσε στυλ.
Δεν είχε δει τη Μαντάαανα. Είχε δει την κόρη μιας οικογενειακής μας φίλης.
Μην μου πείτε, σπάνια το ακούς αυτό.
Θα σας πω, δεν το ακούς καθόλου.
Απλά (και) το παιδί μου κάνει τη διαφορά (βλ.μαμά-πολλές παραπομπές σήμερις).
Της φάνηκαν πολύ χαριτωμένα λέγοντας: “Σαν βραχιολάκια για τα δόντια είναι.”
Ανεξαρτήτως της φράσης που μου είπε, όπου της εξήγησα ότι τα σιδεράκια εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς και δη ιατρικούς, είχα προγραμματίσει να την πάω για έναν ορθοδοντικό έλεγχο.
Γενικά (και) με τα δόντια το έψαξα το θέμα από πολύ νωρίς.
Την πρώτη φορά την πήγα σε παιδοδοντίατρο 3 ετών και από τότε είμαστε συνεπέστατες στο ραντεβού (ε, αφού μαζί πάμε) κάθε 6 μήνες.
Θυμόμουν όμως, ότι κάπου σε αυτή την ηλικία γύρω στα 8 θα ήταν καλό να κάνουμε έναν ορθοδοντικό έλεγχο.
Ένα απόγευμα, λοιπόν, βρεθήκαμε σε ένα σύγχρονο ιατρείο για να γίνει ο συγκεκριμένος έλεγχος.
Επειδή ίσως δεν το γνωρίζετε, όπως ούτε εγώ το γνώριζα, ο έλεγχος που κάνει ένας ορθοδοντικός δεν χρεώνεται.
Δηλαδή, μπορεί να κλείσετε κάποιο ραντεβού για να πάτε τα παιδιά σας ή ακόμη και εσείς (εδώ κοτζαμάν Μαντάαανα φόρεσε σιδεράκια. Εμείς θα κολλήσουμε, αν χρειαστεί; ) και δεν θα πληρώσετε επίσκεψη.
Έτσι έμαθα και σας το λέω.
Άρα, 1 το κρατούμενο. Ένας ορθοδοντικός έλεγχος, δεν στοιχίζει και μπορούμε όλοι να τον κάνουμε στα παιδιά μας.
Συνεχίζω.
Ναι, είχα πάρει και τη φωτογραφική μηχανή μαζί, καθώς “η μάνα-ρεπόρτερ” έχει βγει έντονα έξω μου και όταν θεωρώ κάτι χρήσιμο να το μοιραστώ μαζί σας, λέω να έχω και φωτογραφικό υλικό. Τί στο καλό!
Η μικρή κάθισε στην καρέκλα της ορθοδοντικού και άρχισε να βλέπει Νickelodeon.
Ιδανικά, αν θα πάτε στο ίδιο ιατρείο, που πήγαμε εμείς για δικό σας έλεγχο, μην ζητήσετε Game Of Thrones, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, τί σου επιφυλάσσει η εξέλιξη της ιστορίας. Μην δαγκώσουμε και τη γιατρό την ώρα του ελέγχου. ;p
Bέβαια, η εξέταση διήρκησε τόσο λίγο, που δεν πρόλαβε να δει και κάτι.
Προς απογοήτευση της κόρης μου, τα δόντια της είναι όλα μια χαρά και άρα δεν θα φορέσει σιδεράκια.
Οι περισσότεροι νομίζουμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα), ότι η δουλειά του ορθοδοντικού έχει κυρίως αισθητικό χαρακτήρα. Κι όμως.
Ναι, μεν βοηθά την εικόνα και σαφέστατα κι εγώ γνωρίζω ανθρώπους που ξεκίνησαν μια τέτοια διαδικασία για να νιώθουν πιο όμορφοι, όμως η κύρια ανάγκη είναι ιατρική.
Πολλά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν, ακόμη και στην ανάπτυξη του παιδιού, που δεν μπορούμε να το φανταστούμε.
Επειδή ούτε εγώ γνώριζα κάποια πράγματα σχετικά με την Ορθοδοντική επιστήμη και δη στη σχέση της με το παιδί, ζήτησα από τη γιατρό μας, την Αργυρώ Κεχαγιά, να μοιραστεί μαζί μας κάποια απλά πράγματα, που οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι οι γονείς.
Πιστεύω, ότι με κάποια από αυτά ίσως εκπλαγείτε, όπως εγώ.
Παιδί & Ορθοδοντική
Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς να διαπιστώσουν, αν το παιδί τους χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, αφού υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στις οποίες τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια.
Πιστεύεται γενικά, ότι η ορθοδοντική ξεκινά στην εφηβική ηλικία και λαμβάνει χώρα συνήθως από 9 έως 14 ετών. Παρ’ όλα αυτά σε ηλικία 7-8 ετών το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών.
Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό
Τα αίτια δημιουργίας των ορθοδοντικών προβλημάτων είναι πολλά με σημαντικότερα τα κληρονομικά και τα τοπικά.
Έτσι για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να κληρονομήσει μικρές γνάθους από τη μητέρα αλλά μεγάλα δόντια από τον πατέρα, με συνέπεια συνωστισμένα (στραβά) δόντια.
Συνήθη τοπικά αίτια μπορεί να είναι η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών και η εκτεταμένη καταστροφή τους από τερηδόνα. Οι κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η εκμύζηση του δακτύλου καθώς και η παρατεταμένη χρήση πιπίλας αποτελούν επίσης έναν σημαντικό παράγοντα δημιουργίας ορθοδοντικών προβλημάτων.
Οι ανωμαλίες στις γνάθους και στα δόντια ανάλογα με τη βαρύτητά τους μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή) και κατά συνέπεια στα δόντια και στους ιστούς που τα στηρίζουν, στην αισθητική του στόματος αλλά και του προσώπου γενικότερα, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής.
Τα στραβά δόντια δημιουργούν δυσκολίες στο καθημερινό βούρτσισμα, την ομιλία και τη μάσηση της τροφής.
Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι να επιτείνεται η δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και μακροπρόθεσμα η απώλεια των δοντιών.
Αν η μάσηση της τροφής δε γίνεται σωστά λόγω κακής θέσης των δοντιών ή των γνάθων τότε επηρεάζεται δυσμενώς η ανάπτυξη του προσώπου και του σώματος του παιδιού.
Δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή ολοκληρωτικής απώλειας μετά από ατύχημα.
Δόντια που δεν κλείνουν σωστά στις διάφορες κινήσεις της κάτω γνάθου μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην ομιλία, δυσλειτουργία στην κροταφογναθική διάρθρωση και ψυχολογικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα την μείωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.
Με την ορθοδοντική θεραπεία καθοδηγούμε την αρμονική ανάπτυξη των γνάθων,
αποκαθιστούμε την καλή επαφή των δοντιών κατά τη μάσηση,
απομακρύνουμε τους παράγοντες που δυσκολεύουν το σωστό βούρτσισμα των δοντιών
και βελτιώνουμε σημαντικά την εμφάνιση και την ομορφιά του προσώπου.
Με αυτό τον τρόπο η Ορθοδοντική χαρίζει ένα υπέροχο χαμόγελο και ομορφαίνει το πρόσωπο του ανθρώπου, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού όταν η εμφάνιση του προσώπου βελτιώνεται ο άνθρωπος νιώθει περισσότερη άνεση και εμπιστοσύνη για τον εαυτό του.
Να τονίσουμε πάντως για άλλη μια φορά πως η Ορθοδοντική επιβάλλεται για λόγους υγείας πριν και πάνω από οποιαδήποτε αισθητική βελτίωση.
Γι’αυτό λέμε πάντα, ότι η πρόληψη σώζει.
Τα χαριτωμένα στραβά δοντάκια στη μικρή ηλικία ίσως δημιουργήσουν προβλήματα, που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.
Από την άλλη είχα να αντιμετωπίσω και τη γκρίνια της κόρης μου, που έμαθε, ότι δεν θα χρειαστεί σιδεράκια και απογοητεύτηκε!
Θα το ξεπεράσει.
(Xριθτούλη μου, μην μάθει ότι ο Mick Hucknall των Simply Red έχει διαμαντάκι σε ένα δόντι του!!)
Μαμά Μαμαδοπούλου
Ευχαριστώ πολύ την Ειδικό Ορθοδοντικό, Αργυρώ Κεχαγιά
(Tηλ: 210-9320729 και 6979782872 – Eφέσου 9, Ν.Σμύρνη
argirokechagia@gmail.com)
No Comments