slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ UPDATE!(ΤΣΣΣΣ! Ή ΤΟ ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ Ή ΌΧΙ! :P)

Νοέμβριος 1, 2011

Και ενώ όλος ο κόσμος- κυριολεκτικά-ασχολείται με το τί κάνει ο Πρωθυπουργός μας και υπάρχει γενικότερος αναβρασμός στο παγκόσμιο πολιτικό καζάνι, το δικό μας αστεράκι είναι ήδη στον 2ο μήνα της Α’Δημοτικού!

Έχουμε μπει στην σειρά μας! Κάνουμε τις εργασίες μας! Πηγαίνουμε καλά! Μέχρι που κάποια μέρα…. ΤΙΝ! την ώρα των ασκήσεων μας έπιασε ένα άγχος που είχε το ξέσπασμα “Δεν το καταλαβαίνω! Δεν το καταλαβαίνω! Και πρέπει να είμαι πρώτη! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΗΗΗΗΗ!”.

Ποιός ήρθε;;;; Παρακαλώ;

Ποιός σου είπε, αγάπη μου, ότι πρέπει να είσαι πρώτη;”

“Kανένας! Μόνη μου! Κάθε μέρα τελειώνω πρώτη τις ασκήσεις στην τάξη και σωστά και τώρα αύριο δεν θα είμαι πρώτη; E; E;Mπουχουχουχου!”

Γκλουπ!! Άλλο και τούτο πάλι!!

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι ψιλοαγχώθηκα! Η υποφαινόμενη μάνα,που είναι και κόρη ήταν …πώς να το πω επιστημονικά;….”φύτουλας”! Αυτό!

Έχοντας ζήσει το άγχος και την πίεση του “Είμαι πρώτη!” και “Πρέπει να είμαι πρώτη!” το οποίο, ναι μεν δεν το απαιτούσαν οι γονείς, αλλά το επικροτούσαν γιατί συνέβαινε, οι δε παππούδες είχαν καμάρι και νόημα να ζουν και η γειτονιά και οι φίλοι σε είχαν ως υπόδειγμα μαθητή, ξέρω πώς είναι να νιώθεις ότι κάθε μέρα πρέπει να συναγωνιστείς τον εαυτό σου, τον άλλο καλό μαθητή στην τάξη και ξέρω πώς είναι να κυνηγάς αυτό το “μπράβο!” που σαφέστατα καλό είναι, δεν είναι όμως αυτό που θα σου λύσει τα προβλήματά σου στο μέλλον!

Δεν θα σας αναλύσω τώρα την δική μου περίπτωση (ε….κύριε….λίγο πιο διακριτικά! Σας άκουσα που ξεφυσσήξατε ανακουφιστικά/να το πω…),αλλά έχοντας την εμπειρία και τα βιώματα, αυτό που θέλω για την κόρη μου είναι, να είναι ήρεμη και να μάθει! Να μάθει σωστά! Να αγαπήσει το σχολείο και να μορφωθεί ουσιαστικά και όχι να κορνιζώνω αριστεία και να έχει  άλλα προβλήματα! Δεν πρόκειται να την αποθαρρύνω και να της πω να μην προσπαθεί να είναι άριστη, αλλά το ζητούμενό μας δεν είναι το να είναι πρώτη! Είναι το να μάθει και να επιβραβεύεται γιατί μαθαίνει! Τώρα, αν σε αυτήν την προσπάθειά της έρχεται και πρώτη, θα είναι ευτυχές, αλλά μέχρι εκεί!

Για να γυρίσω, λοιπόν, στο περιστατικό μας, της είπα να κάνουμε ένα διάλειμμα και να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και να μιλήσουμε. Της μίλησα ήρεμα εξηγώντας της για άλλη μία φορά  πόσο ωραίο είναι το ότι μαθαίνει πράγματα (την πρώτη φορά που διάβασε την λέξη “παλάτι” σε ένα περιοδικό της ξανθιάς κούκλας, έκανε πάρτυ από την χαρά της) και ότι αυτό που πρέπει να την νοιάζει είναι να κάνει τις εργασίες της σωστά και μέσα στον χρόνο που της δίνεται! Σαφέστατα και πρέπει να προσπαθεί να παίρνει “Άριστα”, που είναι η απόδειξη ότι όλα έχουν γίνει σωστά, αλλά κι αν κάποια φορά τύχει και δεν γίνει αυτό, δεν πειράζει! Θα ξαναπροσπαθήσει! Εξάλλου όταν βιάζεται και έχει το άγχος να τελειώσει πρώτη, είναι πολύ εύκολο να κάνει λάθος! Είναι ωραίο να είναι πρώτη! Αν το καταφέρνει, καλώς! Αν όχι, δεν πειράζει! Σημασία έχει να έχει γίνει η εργασία χωρίς λάθη και να έχει καταλάβει το μάθημα!

Δεν θα σας πω ψέμματα, ότι άλλαξε δραματικά κάτι. Συνεχίζει να έχει το άγχος της, όταν κάνει κάτι λάθος, γιατί η Κυρία δεν θα της βάλει “Μπράβο!Άριστα!” αλλά το έχω στο νου μου, γιατί θέλω να είναι ευτυχισμένη και αν από την Α’Δημοτικού έχει αυτό το στρεσσάρισμα, στην Γ’ Λυκείου…

Υπερβολική; Ίσως! Μάνα, γαρ!

Η ζωή μου μέχρι τώρα και οι άνθρωποι γύρω μου, μου έχουν αποδείξει ότι η μόρφωση και η παιδεία είναι μεγάλη ελευθερία και εκπληκτικό εφόδιο ζωής, αλλά αυτά από μόνα τους, δεν φτάνουν!  Η ευτυχία και η καλή ζωή είναι συνδυασμός πλήθους πραγμάτων! Κάποια δεν χρειάζονται πανεπιστήμια! (Τςςςς! Πώς τα λέω, όμως,ε;)

Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό όλο δεν σημαίνει ότι χαλαρώνουμε τα λουριά και αφήνουμε το παιδί ελεύθερο και όπως πάει. Το κυνηγάμε, το εμψυχώνουμε, το ψάχνουμε, αλλά γνώμη μου είναι ότι με το άγχος και τον φόρτο που έχουν, δεν χρειάζονται άλλη πίεση, αυτήν της πρωτιάς!

Σημασία έχει να απολαύσεις το ταξίδι! Ε; 😀

 

(Photo by memoossa)

 

 

4 Σχόλια

 • Avatar
  Reply manoula Νοέμβριος 2, 2011 at 9:09 πμ

  Κι εγώ είχα το ίδιο άγχος στο σχολείο. Η δική μου η μαμά όμως με πίεζε να είμαι πρώτη. Και το καλύτερο είναι ότι οταν περίμενα να με επιβραβεύσει δεν το έκανε….γιατί το θεωρούσε δεδομένο οτι πρέπει να είμαι πρώτη!!!Άστα βράστα!

  • KidsCloud
   Reply KidsCloud Νοέμβριος 3, 2011 at 10:09 πμ

   Πω πω! Αυτό πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο!! Θέλω να πιστεύω ότι οι δικές μας εμπειρίες, είναι τα μαθήματα ζωής για την δική μας συμπεριφορά στα παιδιά μας! 🙂

 • Avatar
  Reply Athinaedu Νοέμβριος 2, 2011 at 12:25 μμ

  Νομίζω ότι το αντιμετώπισες πολύ σωστά. Σημασία δεν έχει να τελειώνει ένα παιδί πρώτο τις εργασίες του αλλά σωστά και να έχει αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται. Πολλοί γονείς ζητάνε από τα παιδιά να φέρνουν το “άριστα” και αυτό δημιουργεί στα παιδιά άγχος και ανταγωνισμό. Σημασία έχει το παιδί να ξέρει ότι το σχολείο είναι για να μάθουμε και όχι να επιβεβαιώσουμε ότι μάθαμε στο σπίτι… Στο δημοτικό το παιδί μαθαίνει “πώς να μαθαίνει” και εκεί πρέπει όλοι να επικεντρωνόμαστε. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία του γονιού, αρκετή συζήτηση με το δάσκαλο και να καταφέρετε το παιδί να σας εμπιστευτεί και να συζητήσει τους προβληματισμούς του.

  Καλή συνέχεια!

  • KidsCloud
   Reply KidsCloud Νοέμβριος 3, 2011 at 10:12 πμ

   Ευχαριστώ πολύ!! Επίσης! 🙂
   Κι εγώ πιστεύω ότι όσο πιο ψύχραιμοι είμαστε είναι τόσο καλύτερο για όλους!

  Leave a Reply

  You Might Also Like

   

  Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
  διαγωνισμούς κ.α.

  Διεύθυνση email

  Subscribe!