slider ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ KIDS' CLOUD

Η ΜΑΜΑ ΩΣ “ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΣ”

16 Φεβρουαρίου, 2016

Ως γνωστόν οι κυανόκρανοι είναι μια ειρηνευτική δύναμη.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες για διαρκή ειρήνη.

Σας θυμίζει κάποιον; Κάποια;

Hello???

(Tόινγκ! Τόινγκ! <- πηδάει στον αέρα για να την προσέξουν!)

Γιούχουυυυ! Εδώ είμαι!

Ναι, κι εμένα!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο σύντροφός μου κι εγώ γενικώς έχουμε αποφασίσει από την ημέρα που ήθελα να μείνω έγκυος (τόσο νωρίτερα),  πως μπροστά στο παιδί θα τηρούμε μία κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης και δεν θα ακυρώνει ο ένας τον άλλον.  

Το είπαμε, το συμφωνήσαμε και το τηρούμε με ποσοστό επιτυχίας 99.9%, μπορώ να σας πω.

Επειδή όμως είμαστε και δύο διαφορετικοί άνθρωποι, είναι λογικό κάποιες φορές να διαφωνούμε μεταξύ μας, είτε στον τρόπο χειρισμού μιας κατάστασης ή ακόμη και στην οπτική γωνία που έχει ο καθένας μας. Αυτές τις φορές περιμένουμε να μείνουμε μόνοι μας και τότε είτε θα το συζητήσουμε, είτε θα συμφωνήσουμε, ότι διαφωνούμε και ίσως στο τέλος κάνουμε τα γνωστά νευράκια (εγώ είμαι καλή να του τα κάνω και “τσαταλάκια”), όποτε θα το αφήσουμε το θέμα για να το ξανασυζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή

Σε μία καθημερινή ζωή όμως υπάρχουν και αρκετά Crisis Management (Διαχειρίσεις Κρίσεως) που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Όταν οι γονείς συμφωνούμε, όλα είναι πολύ πιο εύκολα (για εμάς τους γονείς και όχι για τη μικρή) και διαχειριζόμαστε το θέμα άμεσα και γρήγορα.

Όταν όμως διαφωνούμε….

Λίγες μέρες πριν είχαμε μια τέτοια έκτακτη κρίση (όχι για κάτι σημαντικό).

Είμαστε στο καθιστικό και οι τρεις.

Μαμά και κόρη συζητάμε για ένα θέμα και ο μπαμπάς δίπλα μας είναι υπό πίεση και γράφει κάτι στον υπολογιστή.

Ενώ μιλάμε με τη μικρή, ο μπαμπάς παρεμβαίνει στη συζήτηση και επειδή ήταν αγχωμένος, “τσιτώνει” την κουβέντα, γίνεται παρεξήγηση με τη μικρή, του κάνω νόημα με τα μάτια “μην το συνεχίζεις” – εκείνος δεν με καταλαβαίνει-“φορτώνει” η μικρή – “φορτώνει” εκείνος – στο δωματιό της η μικρή – με τα μούτρα στον υπολογιστή εκείνος. Κι εγώ στη μέση.

Στη συγκεκριμένη φάση είχαν και οι δύο ολίγον από δίκιο και ολίγον από άδικο.

Ο μπαμπάς είχε δίκιο για αυτά που της έλεγε και άδικο για τον τρόπο που το χειρίστηκε

Η μικρή είχε άδικο για αυτά που έλεγε και δίκιο για τον τρόπο που ήθελε να αντιμετωπιστεί.

Κι εγώ στη μέση.

Ωμμμμμ! Ωμμμμμμ!

Ανάσες βαθιές κι αρχίζω.

Λέω στον μπαμπά “Νομίζω, ότι δεν το χειρίστηκες καλά. Είχες δίκιο και το έχασες στον τρόπο που αντιμετώπισες το θέμα” και τον αφήνω και πάω στο δωμάτιο.

Λέω στη μικρή “Νομίζω, ότι είχε δίκιο ο μπαμπάς. Ίσως έπρεπε βέβαια, να σου το πει διαφορετικά” και την αφήνω και πάω πίσω στο καθιστικό.

Κι εγώ στη μέση.

Ο ένας με το πρόσωπο κολλημένο στον υπολογιστή (στεναχωρημένος και προβληματισμένος), η άλλη στο δωμάτιό της να μουρμουράει.

Κι εγώ στη μέση.

Εξηγώ τον μπαμπά την άποψή μου ήρεμα (με θαυμάζω ειλικρινά κάτι τέτοιες στιγμές – Ωωωωμμμμμ!) και τον πείθω να κάνει την υπέρβαση και να πάει εκείνος στο δωμάτιό της και να της μιλήσει με γλύκα παρά το γεγονός ότι “είχε-δίκιο-τον-καταλαβαίνω-όμως-σημασία-έχει-να-καταλάβει-γιατί-έγινε-όλη-η-συζήτηση-μπλαμπλαμπλαμπλααα” όπου και πηγαίνει.

Και μετά από 10′ μου έρχονται αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί και να τα φιλάκια και “Μπαμπάκα μου, Σ’αγαπω”, “Κι εγώ σ’αγαπώ” κλπ κλπ κλπ.

Στο κρίσιμο σημείο θα μπορούσα

1) να διαφωνήσω με το σύντροφό μου μπροστά της (εύκολα) και να της δημιουργήσω ανασφάλεια, αφού θα παρακολουθεί τους δύο γονείς να μην έχουν κοινή γραμμή. Νομίζω ότι για την ψυχολογία του παιδιού, είναι πολύ σημαντικό το να νιώθει τους γονείς ενωμένους απέναντι ακόμη και σε αυτά που δεν το συμφέρουν. Νιώθει μεγαλύτερη σταθερότητα και ασφάλεια. Από τότε που ήταν πολύ μικρή σε θέματα που δεν ήταν σοβαρά π.χ. να θέλει να φάει σοκολάτα, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε, δεν αναιρεί ποτέ ο ένας τον άλλον. Εάν ρωτήσει εμένα και πω “όχι” και να θέλει ο μπαμπάς να πει “ναι”, θα συμφωνήσει μαζί μου. Σε θέματα που ήταν σημαντικά, σε στιγμές που δεν είναι μπροστά το παιδί, θα συζητήσουμε, θα καταλήξουμε κάπου και θα βρούμε τον τρόπο να εφαρμόσουμε ΜΑΖΙ την επιλογή μας. Κι όταν πούμε κάτι και οι δύο δεν κάνει πίσω κανείς από τους δύο.

2) να διαφωνήσω με το σύντροφό μου όταν μείνουμε μόνοι, να πεισμώσω και να τσακωθούμε και να αφήσω την κρίση που έχει προηγηθεί να υπάρχει μέχρι να εκτονωθεί, χωρίς όμως να λυθεί. Και να είναι η σχέση του ζευγαριού τεταμένη και να αιωρείται στο σπίτι και να μουρτζουφλιάζουμε και οι τρεις.

Δεν ξέρω εάν έρχεται με την ωρίμανση, την εμπειρία ή τις αντοχές μας, αλλά όσο ανυπόμονη μπορεί να είμαι, τόσο υπομονετική μπορώ να γίνω με τις συμπεριφορές και τις εντάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στην οικογένειά μου.

Ξέρω, ότι με την καθημερινότητα να μας πιέζει από παντού, το πιο εύκολο είναι να αφήσουμε την ένταση και τα νεύρα ελεύθερα.

Επειδή όμως αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, απογοητεύσεις και πληγές, είναι σημαντικό να μάθουμε να τα ελέγχουμε. Να τα συγκρατούμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδί, παρατηρώ πολύ το πρόσωπό της, τα λόγια της, τα πάντα της πριν πω κάτι. Ναι, είναι φορές, που θα νευριάσω και θα μιλήσω απότομα και θα φωνάξω, αλλά νομίζω ότι γίνεται στη ζώνη της γκρίνιας μου, που μάλλον την έχει αναγνωρίσει κι εκείνη και δεν ταράζεται. Ενοχλείται, αλλά δεν ταράζεται.

Είναι πολύ δύσκολο και το ξέρω, αλλά το συναίσθημα της ανακούφισης μετά, το συναίσθημα της γαλήνης, να τους βλέπεις ήρεμους και αγαπημένους, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

Βέβαια…χμ….πάντα μετά κάθονται αυτοί οι δύο αγκαλιά κι εγώ μόνη μου.

Να το κοιτάξουμε αυτό.

 

Μαμά Μαμαδοπούλου

 

 

2 Σχόλια

  • Reply My Lovable Baby 17 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:32 πμ

    Ταυτίζομαι μαζί σου 100%.
    Πολύ όμορφη ανάρτηση. Μου θύμισε τον εαυτό μου ως ειρηνευτική δύναμη μεταξύ μπαμπά-Δάειρας, μπαμπά-Μελίβοιας, Μελίβοιας-Δάειρας (έχω και 3 μέτωπα να αντιμετωπίσω η μάνα. Χαχα).
    Σε φιλώ!

    P.S. Αυτό με το ότι είμαστε ικανές να κάνουμε τα νεύρα του μπαμπά τσαλακάκια αν το θέλουμε, το έχουμε όλες οι μαμάδες. Χαχα 🙂

    • Reply KidsCloud 17 Φεβρουαρίου, 2016 at 2:41 μμ

      Γιατί μπορούμε (να κάνουμε τα νευράκια τσαταλάκια!)!!! Χαχαχαχα!!!
      Σε φιλώ, όμορφη! 🙂

    Leave a Reply

    You Might Also Like

     

    Εγγραφείτε στο newsletter για να μαθαίνετε νέα για εκδηλώσεις, βιβλία,
    διαγωνισμούς κ.α.

    Διεύθυνση email

    Subscribe!